BiH
0

Do kraja godine baza podataka o nevladinim organizacijama u BiH

FENA
Do kraja godine trebalo bi da bude završena izrada baze podataka nevladinih organizacija u BiH, a namjera je identificirali one koje svojim kapacitetima i kvalitetom zadovoljavaju kriterije za moguću suradnju s vladinim institucijama.

Projektni koordinator Udruženja Partnerstvo za zdravlje Haris Karabegović kazao je Agenciji FENA da je svim nevladinim organizacijama omogućeno da se registriraju, a ti podaci bit će dostupni na web stranici www.sjz.ba. Koristit će vladinom ali i nevladinom sektoru pri izboru partnera u budućem radu.

"Prema nekim podacima u BiH ima oko 12.000 nevladinih organizacija. To zvuči kao velika cifra, ali tu spadaju udruženja svih vrsta. Mnoge od njih predstavljaju manju grupu ljudi ili se same mogu finansirati, a takve su većinom i najveći korisnici sredstava namijenih za nevladin sektor", kazao je Karabegović i dodao da bi ova baza podataka mogla da doprinese kristaliziranju situacije u toj oblasti.

Ta aktivnost realizira se u okviru projekta "Doprinos organizacija civilnog društva jačanju partnerskog dijaloga i suradnje vladinog i nevladinog sektora u sistemu javnog zdravlja BiH" koji realizira Partnerstvo za zdravlje u suradnji s drugim nevladinim organizacijama iz BiH i Crne Gore te vladinim institucijama u BiH, a finansijer je EU.

Direktorica NVO "Viktorija" iz Banje Luke Sanja Stanić kaže da od ukupnog broja nevladinih organizacija koje postoje u BiH mnoge nisu aktivne ili to nisu dovoljno, ali još postoje u registru.

"Ne može se porediti mjerljivost postojanja tih organizacija koje su formalno-pravno registrirane u odnosu na usluge koje pružaju zajednici. Trebalo bi prije svega uraditi reviziju svih 12.000 nevladinih organizacija, možda ih ima i više, da se definiraju one koje su aktivne i one koje to nisu", kazala je.

To se, kaže ona, može lako uraditi određenim izvještajima i programskim planovima, bilansima stanja uspjeha i drugim pratećim dokumentima na osnovu kojih se može jasno izvršiti procjena rada nevladinih organizacija.

"Tako bi bilo omogućeno finansiranje i mehanizmi onima koji zaista opravdavaju svrhu svog postojanja", istaknula je Stanić.

Program menadžerica Društva za borbu protiv side Crne Gore (CAZAS) Sanja Šišović kazala je Agenciji FENA da u toj državi, u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, postoji registar nevladinih organizacija. Oni su, kaže, prošle godine "odlučili srediti situaciju kad je u pitanju broj aktivnih i neaktivnih NVO-a“.

"Donesena je zakonska uredba kojom su nevladine organizacije morale dostaviti posljednji bilans računa i imenovati odgovorne osobe za nevladine organizacije koje su, u okviru svog statuta, morale naglasiti čime se bave te dostaviti i druge slične podatke. Tako je stvoren novi registar nevladinih organizacija koje su aktivne, a oko 40 posto neaktivnih nevladinih organizacija je time bilo izbrisano", istaknula je Šišović.

Suradnja vladinog i nevladinog sektora u Crnoj Gori sistemski je uređena. U toj državi postoji Kancelarija za suradnju ta dva sektora u okviru nadležnog ministarstva koja radi na prikupljanju informacija od raznih nevladinih organizacija. Postoji i krovna organizacija - Centar za razvoj nevladinih organizacija, koja umrežava sve organizacije te vrste i kontakt tačka je između nevladinog i vladinog sektora.

Što se tiče sredstava koje država daje za NVO sektor, Šišović kaže da u okviru Ministarstva finansija postoji program pokriven od igara na sreću. Iz tih sredstava svake godine finansira se određeni broj projekata nevladinim organizacijama.

"Razvijeno je pet okvirnih kategorija koje pokrivaju sve potrebe društva i u okviru njih konkurišu različite nevladine organizacije do različitih iznosa sredstava, ovisno od toga da li se radi o organizacijama koje su i ranije primale sredstva Ministarstva finansija", kazala je ona.