{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do kraja aprila u BiH jedinstvena baza podataka ukradenih vozila

F
7.4.2008. u 14:57
0
0
Do kraja aprila u BiH jedinstvena baza podataka ukradenih vozila
0
Do kraja aprila u BiH jedinstvena baza podataka ukradenih vozila
Tehnička priprema projekta za izradu jedinstvene baze podataka ukradenih vozila je u toku, realizacija se očekuje do kraja ovog mjeseca, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.
Prema evropskim mjerilima, osnovni preduvjet za efikasnu borbu protiv organiziranog autokriminala su jedinstvene baze podataka i operatvna analitika, obrazloženo je u ovom saopćenju.

Dosadašnja rascjepkanost i često dupliranje u entitetskim bazama izazivale su greške i kašnjenja kod unosa podataka i raspisivanja međunarodnih potraga i provjera vozila u postupku registracije vozila.

Uspostavljanje jedinstvene baze podataka o ukradenim vozilima nesumnjivo predstavlja značajan korak u borbi protiv
autokriminala.

Entitetski MUP-ovi i Policija Brčko Distrikta su se saglasili da se njihove baze podataka o ukradenim vozilima unesu u ASF bazu Inetrpola te da se ubuduće automatski ažuriraju.

Zbog nepostojanja jedinstvene državne baze podataka o ukradenim vozilima, Ured Interpola BiH, koji je u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, u martu 2007. godine je pokrenuo inicijativu da se u okviru projekta «Push&Pull» Međunarodne organizacije kriminalističke policije - Interpola, formira jedinstvena baza podataka o ukradenim vozilima koja bi bila automatski ažurirana.

Realizacijom ovog projekta će se značajno povećati kvalitet i brzina dostupnosti informacija. Sve policijske agencije u BiH će biti u mogućnosti da jednom brzom provjerom dođu do podataka o statusu provjeravanog vozila, kako u cijeloj BiH, tako i u svijetu.

S obzirom na to da će se u okviru navedenog projekta nacionalne baze podataka zemalja članica Interpola automatski replicirati u ASF bazu podataka Interpola, policijske agencije ostalih članica imat će pristup redovno ažuriranoj bazi podataka BiH, čime će znatno biti povećan broj otkrivenih vozila ukradenih u našoj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: