BiH
0

Do kraja aprila u BiH jedinstvena baza podataka ukradenih vozila

FENA
Tehnička priprema projekta za izradu jedinstvene baze podataka ukradenih vozila je u toku, realizacija se očekuje do kraja ovog mjeseca, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Prema evropskim mjerilima, osnovni preduvjet za efikasnu borbu protiv organiziranog autokriminala su jedinstvene baze podataka i operatvna analitika, obrazloženo je u ovom saopćenju.

Dosadašnja rascjepkanost i često dupliranje u entitetskim bazama izazivale su greške i kašnjenja kod unosa podataka i raspisivanja međunarodnih potraga i provjera vozila u postupku registracije vozila.

Uspostavljanje jedinstvene baze podataka o ukradenim vozilima nesumnjivo predstavlja značajan korak u borbi protiv autokriminala.

Entitetski MUP-ovi i Policija Brčko Distrikta su se saglasili da se njihove baze podataka o ukradenim vozilima unesu u ASF bazu Inetrpola te da se ubuduće automatski ažuriraju.

Zbog nepostojanja jedinstvene državne baze podataka o ukradenim vozilima, Ured Interpola BiH, koji je u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, u martu 2007. godine je pokrenuo inicijativu da se u okviru projekta «Push&Pull» Međunarodne organizacije kriminalističke policije - Interpola, formira jedinstvena baza podataka o ukradenim vozilima koja bi bila automatski ažurirana.

Realizacijom ovog projekta će se značajno povećati kvalitet i brzina dostupnosti informacija. Sve policijske agencije u BiH će biti u mogućnosti da jednom brzom provjerom dođu do podataka o statusu provjeravanog vozila, kako u cijeloj BiH, tako i u svijetu.

S obzirom na to da će se u okviru navedenog projekta nacionalne baze podataka zemalja članica Interpola automatski replicirati u ASF bazu podataka Interpola, policijske agencije ostalih članica imat će pristup redovno ažuriranoj bazi podataka BiH, čime će znatno biti povećan broj otkrivenih vozila ukradenih u našoj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.