BiH
1

Do kraja 2015. godine još 64 stambene jedinice za socijalno ugrožene

FENA
Do kraja iduće godine na području BiH bit će izgrađene 64 stambene jedinice i to u Bijeljini, Brčko Distriktu BiH, te Tuzli, Prozoru/Rami i sarajevskoj općini Stari Grad u sklopu projekta EU "Sistem socijalnog stanovanja – razvoj integriranog modela u teoriji i praksi“, izjavila je danas Suzana Jašarević, direktorica Hilfewerk Austria International za BiH, organizacije koja provodi navedeni projekt.

Evropska unija finansira navedeni projekt s milion eura, a sufinaniraju ga lokalne vlasti u BiH i Hilfeswerk Austria International (HWA) u iznosu od 679.000 eura.

U sklopu projekta u Sarajevu se danas i sutra održava regionalni seminar čiji je cilj pokretanje dijaloga među glavnim zainteresovanim stranama - lokalnim vlastima, međunarodnim organizacijama, ekspertima i organizacijama civilnog društva i razmjena informacija o dobrim praksama u realizaciji modela socijalnog stanovanja.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić izjavio je da je navedeni projekt podržan od Evropske komisije kroz sredstva iz IPA fondova te da će državno ministarstvo potaknuti aktivnosti koordinacije sa svim razinama vlasti u traženju najboljih zakonskih rješenja za realizaciju projekata socijalnog stanovanja i stvaranju adekvatnog pravnog okvira.

Ministar Ljubić je dodao da je u realizaciji tih projekata, koji bi ubuduće trebali biti usmjereni ne samo na socijalno ugrožene kategorije i raseljene već i na populaciju mladih koji nemaju riješeno stambeno pitanje, uspostavljena odlična suradnja s Evropskom komisijom.

Šef Sektora operacija Delegacije EU u BiH Holger Schroeder kazao je da u BiH postoje potrebe za još 30 hiljada stambenih jedinica i da je cilj podrške EU stvaranje pravnog okvira u stambenoj politici.

Projekt EU „Sistem socijalnog stanovanja – razvoj integriranog modela u teoriji i praksi“, kojim će biti zbrinute 64 porodice, kazao je Schroeder, trebao bi poslužiti kao model i primjer kako se ubuduće može razvijati sistem socijalnog stanovanja i za druge socijalno ugrožene porodice širom BiH, uključujući povratnike - izbjegle i raseljene, te romsku populaciju.

Stručnjaci iz Austrije, Srbije i Hrvatske će na skupu predstaviti postojeće modele socijalnog stanovanja u EU i u regiji, a predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne, posebno navodi da su u tim zemljama već napravljeni značajni rezultati i interesantni sistemi socijalnog stanovanja.

Mayne je također kazao da UNHCR snažno podržava projekte u BiH radi uspostave integriranog sistema socijalnog stambenog zbrinjavanja, posebno imajući u vidu postojanje kolektivnih centara u cijeloj BiH i potrebe zbrinjavanja drugih socijalno ugroženih kategorija.

Predstavnici resornih ministarstava na državnom i entitetskom nivou i Brčko Distrikta BiH će predstaviti situaciju u oblasti socijalnog stanovanja u BiH, postojanje ili nedostatak odgovarajućih politika i zakona, te probleme s kojima se suočavaju u pronalaženju održivih rješenja za stanovanje ugroženih kategorija, raseljenih i izbjeglica.