Sarajevo
0

Do kraja 2010. područje Novi Grad očistiti od mina

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Demineri ovlaštene firme za borbu protiv mina "Stop Mines" u saradnji s BiH MAC-om u četvrtak su predstavnicima Općine Novi Grad predali zapisnik o završenom deminiranju pojasa uz kasarnu u Rajlovcu površine 45,840 metara kvadratnih, s tim što su 3.297 kvadratna metra tehnički očistili, a za 42.543 kvadratna metra izvršili tehničko izviđanje.

Deminiranje terena završeno je u planiranom roku od 20 dana.

Općina Novi Grad je u 2009. izdvojila 200.000 KM koje će zajedno s istim iznosom sredstava ITF-a ( Internacional Trust Fund) osigurati deminiranje još četiri projekta Mijatovića Kosa, Golo Brdo 1 i 2 i Vis 1 površine 145.384,67 kvadratnih metara.

"Cilj ove lokalne zajednice jest da u skladu s finansijskim mogućnostima i sredstvima donatora do kraja 2010. godine područje općine Novi Grad potpuno očisti od mina. Realizacija navedenih projekata je jako značajna radi spašavanja ljudi i materijalnih dobra i stavljanja kontaminiranih prostora minama u funkciju potreba građana, izgradnje memorijalnog centra na Žuči, kao i stavljanja u funkciju izletišta Paljevo", kazao je v.d. načelnika Službe Civilne zaštite Općine Novi Grad Želimir Lalić.

On je dodao da je prošle godine deminirano oko 75.000 kvadratnih metara platoa Žuč, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo.