Nakon akcije Klaster
66

Do koga će sve dovesti lažne diplome? Crnadak "bocnuo" vladajuće strukture RS-a

D. Be.
Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se povodom afere o kupovini lažnih diploma, a nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da se dijelom slaže sa stavovima koje je iznio privrednik Marinko Umičević.
Ipak, Dodik je izjavio da se ne slaže s lociranjem krivaca u Vladi Republike Srpske i pojedinih ministara, pa ni Antona Kasipovića.

"Velika afera kupovine diploma, koja je dovela do ljudi bliskih vlasti i članova njihovih porodica, potvrdila je ono što je već dugo javna tajna, da se u Republici Srpskoj fakulteti završavaju preko noći i da je režim srozao sistem obrazovanja na najniže grane", rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Igor Crnadak.

Crnadak kaže da već godinama SNSD koalicija obezvrijeđuje znanje, stručnost i kvalitet, sa porukom da je mladim ljudima za karijeru i napredovanje važnije od bilo kojeg fakulteta da budu članovi SNSD, što je javno poručio i predsjednik SNSD Milorad Dodik.

"Javnost sada očekuje da se istraga dovede do kraja i da Vlada Republike Srpske objavi koje osobe u javnoj upravi RS-a imaju diplome, magisterije i doktorate na spornim fakultetima", rekao je Crnadak.

Ističe da je ovo šansa i da se konačno javno saopšti koji pojedinci su, u Vladi RS i javnoj upravi, pomoću lažnih diploma sa instant fakulteta, napredovali po nekoliko stepenica u kratkom roku i danas se nalaze na mjestima pomoćnika ministara, direktora i drugim šefovskim pozicijama.

"PDP je nedavno predložio da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvoji regulativa prema kojoj bi ministri, direktori u javnim preduzećima, te sva rukovodeća lica u javnoj službi morala posjedovati diplome sa državnih fakulteta, što je SNSD koalicija odbila. Sada je jasno i zašto", zaključuje Crnadak.

Dodik je ranije danas kazao kako se slaže se da svi oni koji su učestvovali u prodaji diploma moraju biti najoštrije sankcionisani, te da ustanovama u kojima je to bila praksa treba da budu oduzete licence za dalji rad.

"U tom smislu podržavam rad svih nadležnih institucija da ovu pojavu istraže do kraja i kazne sve odgovorne", napisao je Dodik na Twitteru.

Dodik ističe da je potrebno ispitati i utvrditi valjanost diploma koje dolaze iz ovih privatnih fakulteta na osnovu kojih su pojedini zaposleni u institucijama vlasti, kao i da se detaljno ispitaju i diplome iz Travnika i Širokog Brijega na osnovu kojih su se pojedinci zapošljavali u njima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su protekle sedmice u okviru akcije Klaster, koja je usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, uhapsili 11 osoba povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.