Nema gradilišta
253

Do kad će olimpijski bazen u Mostaru biti samo pusto obećanje?

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru koja je prije dva mjeseca pompozno najavljena u tom gradu još je priča na dugom štapu na koju upozorava klub evopske prvakinje Lane Pudar, koja nakon ljetne pauze ponovno kreće u osvajanja svjetskih titula.
Tim povodom opet smo posjetili mjesto na kojem su prije dva mjeseca počeli pripremni radovi i ustanovili da se do sada jedino uspio ukloniti jedan ruševni objekat i nekoliko šikara te da se na mjestu budućeg gradilišta bazena - ništa ne dešava.

Građevine u kojima su smješteni Udruženje "Sunce za djecu" sa posebnim potrebama, kao i prostorije u kojima Elektrotehnička i Mašinska škola izvode praktičnu nastavu, još nesmetano djeluju u tim objektima, jer im nisu pronađeni adekvatni prostori.

Uz to i činjenica da konkurs za idejno rješenje izgradnje olimpijskog bazena još nije raspisan svjedoči da je priča o izgradnji dugo željenog objekta u najvećem hercegovačkom gradu još daleko od realizacije.

Podsjetimo da su 25. augusta lokalitet Južni logor obišli premijer FBiH Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović s delegacijom u društvu gradonačelnika Mostara Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića, te najavili podršku projektu.

Gradonačelnik Kordić je objasnio kako je ovaj lokalitet u Prostornom planu ocijenjen kao najbolji, kako zbog klime tako i saobraćajne povezanosti.

"Lokacija je u vlasništvu Grada Mostara na kojem je nekoliko starih objekata koji su svojevremeno pripadali vojnim objektima.U njima su smještene škole i razni sadržaji za koje smo našli alternativni smještaj i krenuli smo sa demolicijom", kazao je tada Kordić.

Naglasio je i da se krenulo u ovaj projekat zbog uspjeha Lane Pudar koja je osvojila evropsko zlato i da nije toga, možda bi sve još sve bila samo priča.

Premijer Novalić je tada rekao da je Vlada FBiH obezbjedila sredstva u iznosu od osam miliona KM za izgradnju bazena u ovogodišnjem budžetu i da želi da projekat bazena što prije ugleda svjetlo dana. Naglasio je kako će ovaj projekat imati podršku Vlade FBiH sve do završetka.

"On je u Mostar došao na krilima Lane Pudar, a Mostar ima mlade ljude sklone uspjesima i ako bude olimpijski bazen u Mostaru, ko zna dokle će to sve dobaciti, do vaterpolo klubova i novih naših olimpijskih pobjednika", tada je kazao Novalić.

Međutim, nakon dva mjeseca predsjednik Laninog kluba "Orka" i jedan od njenih trenera Damir Đedović je izrazio nezadovoljstvo vezano za realizaciju projekta izgradnje olimpijskog bazena koji je evopskoj prvakinji prijeko potreban u njezinom gradu.

"Naprosto je nevjerovatno koliko ljudi na odgovornim funkcijama olako uzimaju svoje javno izgovorene riječi i data obećanja. Danas je tačno dva mjeseca otkako je Lana postala seniorska evropska prvakinja u Rimu i svi ste mogli čuti i pročitati šta je sve izgovoreno i obećano dok smo još bili u Rimu, a naročito na Laninom dočeku u Mostaru. Javni servis je to uživo prenosio. Nije valjda da će se priča o izgradnji bazen u Mostaru aktivirati samo onda kad Lana opet postigne neki svjetski rezultat?! Cijeli ovaj period od tada nismo htjeli puno izlaziti u javnost sa pričom o izgradnji olimpijskog bazena, odnosno o tome da se nakon Laninog dočeka apsolutno nije mrdnulo sa mrtve tačke, samo iz jednog razloga, a to je da priča o izgradnji bazena ne bi postala jeftina populistička priča u predizbornoj kampanji. Odnosno, nismo htjeli sebi dozvoliti da indirektno postanemo moneta za potkusurivanje i sakupljanje jeftinih politčkih poena u predizbornoj kampanji. Ali evo, izbori su iza nas i zato ćemo u narednom periodu i javno i institucionalno postavljati jasno pitanje; Kada će krenuti izgradnja bazena i zašto se još ništa konkretno po tom pitanju nije poduzelo? Sada trenutno smo zauzeti sa takmičarskim obavezama oko Laninog nastupa na svjetskom kupu, ali čim se vratimo u Mostar planiramo uputiti zahtjev za sastanak sa čelnim ljudima grada Mostara na temu izgradnje bazena, o čemu ćemo izvjestiti našu javnost", rekao je Đedović.