IDDEEA
0

Do jučer stiglo 18.607 zahtjeva za pasoše

Piše: A. Karadža
Sa press konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
Sa press konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
Novi biometrijski pasoši izdavaće se građanima BiH od 15. oktobra izjavio je na današnjoj press konferenciji Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Nakon mnogobrojnih problema sa kojim su se susretali naši građani prilikom vađenja pasoša po novom sistemu, Macan je objasnio sistem funkcionisanja procedure za izdavanje dokumenata.

"U 'lancu identiteta' u BiH učestvuju 142 opštine (matični uredi) 10 kantonalnih MUP-ova i dva entitetska MUP-a, jedna institucija Brčko Distrikta, dva entitetska ministarstva, dva državna ministarstva, jedna državna agencija, što predstavlja ukupno 162 institucije i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti", izjavio je Macan.

On je pojasnio da IDDEEA nikada nije izdavala dokumenta niti ima svoje organizacione jedinice u opštinama u BiH, već upravlja sistemom i predstavlja tehničku podršku.

Stoga su građani u slučajevima žalbe upućeni na centre javne bezbjednosti u RS-u i kantonalne MUP-ove u Federaciji.

Na press konferenciji je naglašeno da dokumente izdaju službenici, a ne sistem, i da povjerenje u bh. dokumente zavisi od toga koliko svaka od institucija iz "lanca identiteta" obavlja svoje obaveze u skladu sa zakonom.

"Uslov za liberalizaciju viznog režima nije biometrijski pasoš, već sigurnost dokumenata. Za to je potrebno ispunjenje četiri uslova. To je biometrijski pasoš, poduzimanje mjera za uspostavu antikorupcionog programa, poduzimanje mjera za uspostavu sistema za prijavu izgubljenih dokumenata Interpolu te dostava podataka iz matičnih ureda", rekao je Macan.

On je dodao da se implementacija većine uslova sa tehničkog aspekta privodi kraju ili su ispunjeni i da je sada na institucijama da realizuju i implementiraju svoje zakonske nadležnosti.

Prema podacima IDDEEA do jučer je zaprimljeno 18.607 zahtjeva za izdavanjem pasoša.

Napominjemo da će biometrijski pasoši biti skuplji od sadašnjih za 10 maraka i ukupna cijena će biti 40 KM.

Također postoji i mogućnost vađenja hitne putne isprave koja se dobije za 48 sati ako je u pitanju liječenje ili smrtni slučaj. Ako građani ne ispunjavaju te uslove, a ipak žele hitnu putnu ispravu to će ih koštati 200 KM.

Pasoši koji građani već posjeduju važiće do datuma isteka i s njima će se moći putovati u sve zemlje izuzev šengenske zone.