"Do državnih praznika razumijevanjem i dogovorom"

S
SRNA
25.11.2009. u 14:47
0
2
"Do državnih praznika razumijevanjem i dogovorom"
0
"Do državnih praznika razumijevanjem i dogovorom"
Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović smatra da u oba entiteta treba postići visok stepen razumijevanja među građanima, uticati na javno mjenje i nakon toga postići dogovor o praznicima u BiH koji će biti prihvatljivi svim građanima i konstitutivnim narodima.
Osmanović je izjavio novinarima nakon razgovora sa predstavnicima Udruženja mladih pravnika BiH da je 25. novembar "istorijska činjenica" i da mu je neshvatljivo kako to može neko osporavati, dodajući da ne treba ništa "na silu naturati“.

Osmanović smatra da bi nakon političkih razgovora koji se u BiH vode u posljednje vrijeme trebalo postići konsenzus o državnim praznicima.

Predsjednik Udruženja mladih pravnika BiH Muhamed Mujagić rekao je da je neophodno donijeti zakon o državnim praznicima na nivou BiH koji ne bi bio ni za koga sporan.

Mujagić je naveo da Udruženje radi na tome da pokuša dati rješenja ustavnih promjena u BiH po metodologiji od idealnog ka realnom, bez ulaženja u radikalne zahvate u tim rješenjima, kako bi se došlo do što funkcionalnije države u korist njenih građana i naroda.

Mujagić je dodao da će radna grupa ovog udruženja taj posao okončati do kraja februara naredne godine i da će ga, kao strukovno, nevladino udruženje, predložiti svoja rješenja donosiocima odluka u BiH.

Kako BiH nema zakona na nivou države o praznicima, u Federaciji se obilježava 25. novembar kao dan državnosti BiH, dok se ovaj datum ne proslavlja u distriktu Brčko i Republici Srpskoj.

Predstavnici EU i SAD nastavili su juče i danas odvojene razgovore sa predstavnicima političkih partija u BiH o eventualnim ustavnim promjenama.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: