{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

S
16.11.2010. u 17:25
0
1
Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
0
Na imanju Islamske vjerske zajednice Jarčedoli, do četvrtka će biti zaklano 1.000 kurbana. Kurbane su prije Bajrama uplatili građani iz BiH i dijaspore koji nemaju uslove da ritualno klanje obave sami.
Kako su nam kazali predstavnici Gazi-Husrev-begove medrese koja organizira prikupljanje uplata i samo klanje kurbana, na imanje je već dovezeno više od 800 kurbana, do četvrtka bi ih tu trebalo biti zaklano oko 1.000. Građani koji su uplatili po 350 KM za kurban, neovisno o njegovoj veličini, dobiju po trećinu mesa, dok se ostale dvije trećine podijele narodu, sirotinji i javnim kuhinjama. Kurbani se u organizaciji medrese kolju na još nekoliko lokacija, a osim ovaca kolje se i krupna stoka.

Tradicija klanja kurbana za one koji to nisu u mogućnosti sami uraditi na imanju koje je Islamskoj zajednici ostavio veleposjednik Tabak, počeo je efendija i hafiz Kamil Silajdžić. Prvih godina klalo se tek po nekoliko kurbana, da bi do početka rata rastao broj uplata, a samim tim i broj kurbana. Tokom rata imanje je bilo na prvoj liniji odbrane Sarajeva i uništeno je, ali je tradicija obnovljena ubrzo nakon što se rat završio. Klanje se obavlja uz nadzor Veterinarske inspekcije, te imama koji se brinu da sve bude u skladu sa šerijatskim propisima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: