Redari aktivni
128

Do 500 KM kazne za parkiranje vozila na zelenoj površini u Sarajevu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Komunalni redari na području Kantona Sarajevo mjesečno napišu više od hiljadu prijava, odnosno podnesu više stotina zabilješki, a najučestalije su one za parkiranje vozila na zelenoj površini. Kazne za tu vrstu prekršaja naplaćuju se i do 500 KM.

Redari KJKP Park, osim prijava za parkiranje vozila na zelenoj površini, sačinjavaju zabilješke i zbog odlaganja ogrjeva na zelene površine, bacanja smeća na nepredviđena mjesta, uništavanja mladih sadnica i drugih prekršaja.

Portparolka KJKP Park Aldijana Hamza otkrila je za Klix.ba da to javno preduzeće u svakoj jedinici ima određeni broj komunalnih redara i da je njihov posao da evidentiraju, naprave službenu zabilješku i predaju prijavu.

"Komunalni redari svoje zabilješke i fotografije, pošto su svi opremljeni fotoaparatima, šalju komunalnom inspektoratu. Komunalni inspektorat to uzima dalje u proceduru i šalje i pokreće postupke na Općinskom sudu", ističe ona, potcrtavši da komunalni redari ne mogu izreći kaznu na licu mjesta.

Napominje da je najučestalija pojava parkiranja automobila na zelenim površinama, ali da je u ovom periodu učestalo i odlaganje ogrjeva na zelene površine.

"Ima mnogo prijava i zbog bacanja smeća na nepredviđena mjesta, pa tako imamo slučajeva da se to radi direktno s prozora stambene zgrade na zelenu površinu. Naši redari su nekad prinuđeni da kroz sadržaj smeća traže ko je vlasnik da bi mu mogli napisati prijavu. Imamo situacije gdje se uništavaju mlade sadnice, gdje ljudi samostalno orezuju krošnje stabala a nisu za to ni stručni ni nadležni", rekla je Hamza za Klix.ba.

Ocjenjuje da ima rezultata rada njihovih redara na terenu, ali da je svijest o značaju zelenila u urbanoj kulturi na jako niskom nivou.

"Više od hiljadu službenih prijava se mjesečno obradi, zajedno sa fotografijama, što se šalje dalje komunalnom inspektoratu ali i nadležnom ministarstvu. Kad se sve to obradi, bude više stotina zabilješki. Neko biva zapisan dva-tri puta u samo jednom mjesecu, pred istom zgradom, tako da se to objedini u jednu zabilješku", kaže ona.

Napominje da u budžetu KS ima stavki namijenjenih za KJKP Park i da Ministarsvo komunalne privrede i infrastrukture odvaja novčana sredstva za angažman komunalnih redara kao državnih službenika.

"Istu ekipu ima i KJKP RAD, ali se oni bave drugom nadležnošću, a to su površine koje oni održavaju", zaključuje portparolka KJKP Park Aldijana Hamza.