{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije

F
19.2.2008. u 15:30
0
0
Do 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije
0
Do 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije
Shodno zaključku Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa sjednice od 12. februara, oformljeno je Stručno tijelo čiji je zadatak da detekuje uzroke i predloži akcioni plan Grada Sarajeva u području sprječavanja maloljetničke delikvencije i kriminala.
Članovi tog stručnog tijela na prvoj konstituirajućoj sjednici: predsjedatelj, zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović, Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnice za obrazovanje, kulturu i sport, te eksperti za oblasti socijalne politike: Mirsada Portuković, dr. Džemal Subašić i Mustafa Ćorić, donijeli su više zaključaka.

Prvi se odnosi na detekciju problema koji nastaju u porodici, školi i društvenoj zajednici, na čemu će raditi porodična savjetovališta i centri za socijalni rad, saopćeno je iz Gradske skužbe za informiranje.

Također, zaključeno je da bi trebalo djelovati na uzroke maloljetničke delikvencije u dva pravca.

U vezi s tim pitanjem, članovi ovog tijela složili su se da će Grad djelovati u okviru zakonskih ovlasti koje ima (preventiva), ali zatražiti i više ingerencija u skladu s Federalnim zakonom o prinicipima lokalne samouprave da bi mogao efikasnije djelovati i ispuniti očekivanja svojih građana kad je riječ o ovom problemu.

S druge strane, Grad Sarajevo će na uzroke maloljetničke delikvencije koje ne može razriješiti u okviru svojih ingerencija, djelovati putem inicijativa prema organima državne uprave, a u čijoj je nadležnosti sprječevanje i rješavanje ovog problema.

Zaključeno je da će Grad Sarajevo djelovati preventivno. Prije svega tako što će zajedno s centrima za socijalni rad izvršiti detekciju rizičnih grupa djece po školama s kojima će se u početku raditi u manjim grupama. Nakon izrade strateškog dokumenta, u daljnjem radu, zahvatit će se i najšira populacija mladih da bi se spriječila devijantna ponašanja, a ne liječile njihove posljedice.

Članovi Stručnog tijela složili su se da situacija zahtijeva hitno djelovanje i hitni prelazak s teoretsko-istraživačkih na konkretne aktivnosti.

Naredni sastanak ovog stručnog tijela zakazan je za 28. februar do kada mora biti izrađen i akcioni plan te se odrediti visina sredstava koja će biti potrebna za realizaciju navedenih aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: