{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije

F
19.2.2008. u 15:30
0
0
Do 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije
0
Do 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije
Shodno zaključku Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa sjednice od 12. februara, oformljeno je Stručno tijelo čiji je zadatak da detekuje uzroke i predloži akcioni plan Grada Sarajeva u području sprječavanja maloljetničke delikvencije i kriminala.
Članovi tog stručnog tijela na prvoj konstituirajućoj sjednici: predsjedatelj, zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović, Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnice za obrazovanje, kulturu i sport, te eksperti za oblasti socijalne politike: Mirsada Portuković, dr. Džemal Subašić i Mustafa Ćorić, donijeli su više zaključaka.

Prvi se odnosi na detekciju problema koji nastaju u porodici, školi i društvenoj zajednici, na čemu će raditi porodična savjetovališta i centri za socijalni rad, saopćeno je iz Gradske skužbe za informiranje.

Također, zaključeno je da bi trebalo djelovati na uzroke maloljetničke delikvencije u dva pravca.

U vezi s tim pitanjem, članovi ovog tijela složili su se da će Grad djelovati u okviru zakonskih ovlasti koje ima (preventiva), ali zatražiti i više ingerencija u skladu s Federalnim zakonom o prinicipima lokalne samouprave da bi mogao efikasnije djelovati i ispuniti očekivanja svojih građana kad je riječ o ovom problemu.

S druge strane, Grad Sarajevo će na uzroke maloljetničke delikvencije koje ne može razriješiti u okviru svojih ingerencija, djelovati putem inicijativa prema organima državne uprave, a u čijoj je nadležnosti sprječevanje i rješavanje ovog problema.

Zaključeno je da će Grad Sarajevo djelovati preventivno. Prije svega tako što će zajedno s centrima za socijalni rad izvršiti detekciju rizičnih grupa djece po školama s kojima će se u početku raditi u manjim grupama. Nakon izrade strateškog dokumenta, u daljnjem radu, zahvatit će se i najšira populacija mladih da bi se spriječila devijantna ponašanja, a ne liječile njihove posljedice.

Članovi Stručnog tijela složili su se da situacija zahtijeva hitno djelovanje i hitni prelazak s teoretsko-istraživačkih na konkretne aktivnosti.

Naredni sastanak ovog stručnog tijela zakazan je za 28. februar do kada mora biti izrađen i akcioni plan te se odrediti visina sredstava koja će biti potrebna za realizaciju navedenih aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: