{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 2020. Republika Srpska bez nepismenih

F
29.1.2009. u 14:05
0
16
Do 2020. Republika Srpska bez nepismenih
0
Do 2020. Republika Srpska bez nepismenih
Foto: Ilustracija
Narodna skupština RS-a usvojila je danas nakon duže rasprave informaciju u stanju u obrazovanju u tom bh. entitetu.
Tokom rasprave neki poslanici su ukazali na slabu obrazovanost djece u osnovnim školama, preopširno gradivo, nedovoljnu edukaciju nastavnika, stanje u školama i drugo.

Obrazlažuću Informaciju, resorni ministar Antun Kasipović rekao je da će, prema procjenama Ministarstva prosvjete RS-a, do 2014. cijela populacija od šest do 15 godina bit obuhvaćena osnovnim školskim obrazovanjem, a do 2020. predviđeno je da se sasvim iskorijeni nepismenost.

Kasipović kaže da bi se mogao povećati broj djece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem uzrasta do šest godina za još najmanje 4.000.

Poslanik SBiH Adib Đozić podsjetio je da postoji inicijativa roditelja iz Srebrenice da naziv osnovne škole u toj općini "Petar Petrović Njegoš“ bude promijenjen, odnosno vrati prijeratni naziv ili da škola dobije ime prema nazivu ove općine.

Taj prijedlog izazvao je brojna reagiranja srpskih poslanika SNSD-a i SDS-a, dok je Kasipović naveo da je zajednička komisija BiH utvrdila da "nema spornih naziva škola u RS-u“.

Na prijedlog skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informiranje, parlament je usvojio više zaključaka, kojima se zadužuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a da pripremi Strategiju razvoja sistema vaspitanja i obrazovanja RS-a za period od 2009. do 2014.godine i predloži Skupštini na usvajanje.

Jednim od zaključaka, također, se obavezuje Ministarstvo prosvjete i kulture da izvrši analizu kvaliteta postojećih udžbenika radi otklanjanja uočenih nedostataka i prilagođavanja učeničkim potrebama, a naglašena je i potreba efikasnije i djelotvornije edukacije učenika, roditelja i nastavnika o problemima u vezi sa sprječavanjem maloljetničke delikvencije, trgovine ljudima, nasilja među učenicima i u porodici.

Poslanici su počeli razmatranje informacije o stanju u kulturi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: