BiH
0

Do 2017. godine će biti zatvoren 121 kolektivni centar

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog okvirnog sporazuma o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine za finansiranje projekta zatvaranja 121 lokacije kolektivnih centara i alternativnog smještaja do 2017. godine, od ukupno160 u BiH.

Korisnici projekta su 7.200 pojedinaca u 2.600 kućanstava, koji žive u kolektivnim centrima i koriste alternativni smještaj, interno raseljene osobe, povratnici ili druge socijalno ranjive skupine.

Planirani radovi obuhvaćaju izgradnju najmanje 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade koje će biti rekonstruirane, izgrađene ili kupljene.

Ukupni troškovi projekta su 104 miliona eura, od čega je zajam Razvojne banke Vijeća Evrope 60 miliona eura, udjel BiH 9,2 miliona eura iz budžeta institucija BiH, a ostatak sredstava su materijalni doprinosi u naturi te grantovi Razvojne banke od 1,3 miliona eura iz drugih izvora.

Očekuje se da bi ovaj projekt, koji će provoditi Fond za povratak - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, mogao biti završen do polovice 2017. godine.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će prijedlog ugovora sa osnovama za vođenje pregovora Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar Nikola Špirić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.