{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 2010. godine integrirani univerzitet u RS-u

F
30.3.2009. u 16:28
0
1
Do 2010. godine integrirani univerzitet u RS-u
0
Do 2010. godine integrirani univerzitet u RS-u
Vlada Republike Srpske spremna je uložiti dodatna sredstva da bi u tom bh. entitetu do 2010. u potpunosti zaživio koncept integriranog visokoškolskog obrazovanja, izjavio je danas entitetski ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović.
On je na Trećoj konferenciji visokog obrazovanja u Banjoj Luci rekao da se domaća akademska zajednica mora aktivnije uključiti u ispunjavanje svih uslova Bolonjskog procesa.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS-a (ANURS) Rajko Kuzmanović smatra da se samo znanjem, naučnim i stvaralačkim radom, ostvarivanjem Bolonjskog procesa i uključivanjem u evropski obrazovni program može ići ukorak s modernim vremenom.

Kuzmanović je, obraćajući se učesnicima konferencije, iznio i stav da je neophodno otkloniti dileme o "sukobu“ javnih i privatnih univerziteta, koji treba da se organiziraju po istim, kvalitetnim kriterijima, i da imaju korektnu saradnju.

"Javljaju se i ozbiljna mišljenja da treba vršiti korigovanje u modelu integrisanog univerziteta, naročito u statusu fakulteta, finansiranja i drugog“, kaže Kuzmanović, uz ocjenu da postoji i strah da se primjenom bolonjskog modela sve više udaljavaju nauka i naučnoistraživački rad od univerziteta iako to mora biti nerazdvojivo.

Na ovoj dvodnevnoj konferenciji o visokom obrazovanju u RS-u učestvuju profesori i javnih i privatnih univerziteta, a o iskustvima u toj oblasti govorit će i stručnjaci iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: