BiH
0

Do 16 sati glasala trećina registrovanih birača

NINA
Odziv birača na biračkim mjestima u BiH za Općinske izbore 2004. do 16 sati bio je 34,27 posto. Prema podacima koje je dobilo Izborna komisija, u Federaciji BiH odziv birača iznosi 32,71 posto. U Republici Srpskoj do 16 sati je glasovalo 35,77 birača, a u Brčko Distriktu 50 posto.

Prema riječima predsjednika Izborne komisije BiH Vehida Šehića, u Zenici, Tuzli i Banjoj Luci zabilježen je slab odziv birača.

"Nadamo se da će se taj odziv popraviti jer će na svim biračkim mjestima koja su malo kasnije otvorena, tj. poslije 7 sati jutros, biti produženo vrijeme glasanja onoliko koliko su se kasnije otvorila", kazao je Šehić.

Uz sve mjere koje su poduzela ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, RS-a i Brčko Distrikta ipak je do 16 sati zabilježeno pet incidentnih slučajeva. Kako kaže Šehić, ta mjesta su Čitluk, Ljubuški, Čelinac, Bratunac i Široki Brijeg. U prva četiri mjesta bilo je riječ o narušavanju javnog reda i mira, dok je u Širokom Brijegu jedna osoba fizički nasrnula na predsjednika tog izbornog štaba. Policija je poduzela potrebne mjere pa je glasovanje nastavljeno.

Potpredsjednica Izborne komisije BiH Lidija Korać tvrdi da bi do povećanja odziva birača moglo doći za 10 ili 15 posto. Prvi preliminarni rezultati glasovanja se očekuju u 24 sata.

Međunarodna zajednica pomno prati održavanje izbora. Prema riječima predstavnika OHR-a Wernera Wnendta, ovi izbori su vrlo bitni za BiH, a osobito za njene građane jer su općine mjesta koja su najbliža građanima i mjesta koja moraju funkcionirati da bi se mogle provesti sve potrebne reforme.

"Izabranim načelnicima neće se suditi po njihovoj pripadnosti nekoj stranci, nego po tome što oni urade u općini koju budu predstavljali", kazao je Wnendt.

Na izborima sudjeluje ukupno 238 političkih subjekata od čega je 68 političkih stranaka, 146 nezavisnih kandidata, 18 koalicija i 6 lista nezavisnih kandidata. Kandidata za načelnike u FBiH je 414, a u RS-u 395. Na ovim izborima bira se ukupno 3.145 općinskih vijećnika.