CIK
0

Do 11 sati odziv birača 13,48 posto

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine potvrdila je danas na prvoj pres-konferenciji u toku izbornog procesa da su jutros u 7 sati otvorena gotovo sva od ukupno 5.276 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) u inozemstvu.

Od tog broja u zemlji je 5.269 mjesta, a sedam u DKP-ima.

Neznatnih kašnjenja, od 5 do 10 minuta, bilo je na 68 biračkih mjesta a jedino značajno, od dva sata, desilo se na biračkom mjestu Tabanci u općini Zvornik. Međutim, nijedno od ovih kašnjenja neće bitno uticati na izborni tok i svuda gdje su se kašnjenja desila, za toliko vremena će glasanje biti produženo, izjavila je na pres-konferenciji predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Zvanično, glasačka mjesta se zatvaraju u 19 sati izuzev u nekoliko mjesta gdje je bilo kašnjenja.

Centralna izborna komisija je saopćila da je do 11 sati ukupna izlaznost birača bila 13,48 posto. U Federaciji je odziv 14,17 posto, u Republici Srpskoj 12,13 posto, a u Distruktu Brčko 19,73 posto.

U nekoliko uglavnom manjih mjesta izlaznost je dostigla i do 30 posto do 11 sati i uglavnom se kretala u rasponu od 20 do 30 posto. To su općine: Kalinovik, Kupres, Stolac, Sapna, Šekovići, Trnovo, Čajniče i druge.

Između 14 i 15 posto je bila izlaznost u Trnovu (Republika Srpska), u općini Stari Grad u Sarajevu, Fojnici, Rogatici, Gradačcu te u nekoliko drugih sredina, rekla je Hadžiabdić.

Kad je u pitanju odziv birača u inozemstvu, u Beču je od 65 glasača do 11 sati glasalo 17, u Berlinu od 198 njih 21, u Minhenu od 77 upisanih birača glasalo je 13, u Štutgartu, gdje je na biračkom spisku 528 bh. glasača, na birališta su izašla 73, a u Frankfurtu od 99 glasalo je 20 birača do 11 sati.

U Dankoj je od 46 bh. birača do tog termina glasalo šest.

Irena Hadžiabdić kaže da prema informacijama koje su Centralnoj izbornoj komisiji pristigle oko podne, interes birača se povećava, gužve na pojedinim biračkim mjestima su pojačane. Ona je pozvala birače da u što većem broju iskoriste preostalo vrijeme za glasanje u ovom izbornom danu.

Do momenta održavanja ove pres-konferencije, CIK je primio pet prigovora birača vezanih za povredu izborne šutnje, od kojih je jedan prigovor u nadležnosti općinske izborne komisije. Uglavnom se odnose na podjelu letaka i izbornih materijala koji mogu utjecati na birače.

Dosad su primljena i četiri prigovora s glasačkih mjesta.

Međutim, izbori generalno protiču u mirnom i sigurnom okruženju, izjavio je na pres-konferenciji član CIK-a Vedran Hadžović.

Naredna pres-konferencija ove institucije najavljena je za 16 sati u dvorani "Zetra" u Sarajevu.