BiH
0

DNZBiH protiv poskupljenja struje

FENA
Demokratska narodna zajednica BiH oštro osuđuje najnovije zahtjeve Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede BiH za poskupljenje električne energije i to za domaćinstva pet, a za industriju čak 15 posto.

U DNZ-u ove zahtjeve smatraju neopravdanim i u prilikama financijskog kolapsa u Federaciji BiH neumjesnim.

  • Umjesto da i elektroprivrede u Federaciji BiH aktivno učestvuju u borbi protiv sve izvjesnije recesije u BiH, one dodatno pogoršavaju situaciju namećući sve veći 'namet na vilajet'. Mala i srednja preduzeća u BiH zaslužuju aktivnu pomoć države u opstanku i razvoju, a ne da ih različite institucije i državna preduzeća koja drže monopol u određenim segmentima neprestano guše i uništavaju, kaže se u saopćenju DNZ-a.

Opravdanje Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna da poskupljenje cijena električne energije u inozemstvu zahtijeva i čini logičnim poskupljenje struje u BiH jednostavno nije primjereno.

Čini se da oni uporno odbijaju prihvatiti da se velika većina građana Bosne i Hercegovine nalazi na rubu egzistencije i da ih nova poskupljenja električne energije guraju preko egzistencijalnog ruba. Slična opravdanja su i iz Elektroprivrede BiH.

U DNZ-u smatraju da se ovdje ne radi samo o poskupljenju električne energije. Ono će povući za sobom i druga poskupljenja, a najvišu cijenu toga platit će građani koji su, ionako izmučeni nefunkcioniranjem države koja im je sve više maćeha, a sve manje majka.

DNZBiH poziva Vladu Federacije BiH da hitno reaguje, da prekine s praksom da svoju nesposobnost pokriva iz džepova građana i da bar jednom stane na stranu građana od čijeg novca godinama lagodno žive.