BiH
0

DNZ: Špirić je najbolji odabir za predsjedika Vijeća ministara, ali s novim ovlastima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikole Špirića, u Sarajevu su danas počele konsultacije članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predstavnicima političkih stranaka u BiH o imenovanju novog mandatara. Konsultacije se nastavljaju sutra.

Za danas su bili najavljeni razgovori s Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom «Sefer Halilović», Demokratskom narodnom zajednicom (DNZ) BiH i Demokratskim narodnim savezom, ali se u zakazanom terminu pojavio samo predstavnik DNZ-a Rifet Dolić. Saznaje se da je Sefer Halilović zatražio odgodu zbog današnjih obaveza u državnom parlamentu.

Prema Dolićevoj izjavi novinarima, članovima Predsjedništva je prenio stav da DNZ u aktuelnoj konstelaciji političkih snaga u BiH nema ambicija sudjelovati u bilo kojoj formi u formiranju parlamentarne većine. Stranka će podržati sve što je napredno za BiH i njene građane bez obzira na to od koga prijedlozi dolazili, kazao je.

«Mislim da je Nikola Špirić bio u ovom momentu najbolje rješenje kao predsjedavajući Vijeća ministara, a smatram da bi uz određene nove ovlasti i dalje bio najbolje rješenje. Napominjem, s novim ovlastima, jer je s dosadašnjim bio samo figura», izjavio je Rifet Dolić.

Članovima državnog predsjedništva prenio je zabrinutost DNZ-a zbog aktuelne političke krize u zemlji te posebno veliku zabrinutost građana koji sve više strahuju i od mogućnosti rata. Uime DNZ-a je zatražio da se članovi Predsjedništva u okviru svojih nadležnosti više angažiraju na brzom rješavanju krize i da se građanima obraćaju s dobrim i optimističnijim vijestima.

Članovi Predsjedništva BiH odgovorili su mu, dodao je, da će učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti.

«Požalili su se da te njihove nadležnosti i nisu baš prevelike, sa čim se ne bih složio jer bar dvije od njihovih stranaka - Stranka za BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata puno toga odlučuju u ovoj državi i ključne su za njen izlazak iz krize», Dolićeve su riječi. Razrješenje vidi u dogovoru aktuelne vladajuće koalicije o novim principima na kojima treba funkcionirati.

«Ako se to ne dogodi, bojim se da bi kriza mogla potrajati i završiti na kraju vanrednim izborima», zaključio je.

Prema najavama iz Predsjedništva BiH, sutra od 11.30 sati nastavljaju se konsultacije članova Predsjedništva s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Narodne stranke "Radom za boljitak", Partije demokratskog progresa, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije BiH, Srpske demokratske stranke, Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Razgovor s posljednjom strankom u ovom redoslijedu počet će u 17.30 sati, najavljeno je.