Gubi autoritet
4

DNS "kuha" smjenu Nedeljka Čubrilovića, Darko Banjac prvi kandidat za nasljednika

D. Be.
Nedeljko Čubrilović (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)
Nedeljko Čubrilović (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)
Demokratski narodni savez (DNS), kako nezvanično saznaje Klix.ba, aktivno radi na pokretanju inicijative za smjenu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

Nakon burne posebne sjednice o Programu reformi BiH, koja će ostati upamćena po potpunoj anarhiji, što je rezultiralo fizičkim napadom ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača na poslanika Draška Stanivukovića, u pitanje je doveden kredibilitet prvog čovjeka entitetskog parlamenta.

Kako saznajemo, ideju za smjenu Čubrilovića dobile su njegove bivše stranačke kolege u DNS-u, pa se uveliko radi na prikupljanju materijala kojim će biti potkrijepljena inicijativa i zahtjev da se na tu funkciju postavi nova osoba.

Nezvanično saznajemo da je prvi kandidat za Čubrilovićevog nasljednika Darko Banjac, odnedavno generalni sekretar DNS-a.

DNS koji ima partnerski odnos s vladajućim SNSD-om zasigurno će imati podršku stranke Milorada Dodika ukoliko i ovaj proces "odrade" zajednički.

Vrijedi istaći da je tokom posljednje sjednice predsjednik NSRS-a bio direktno na udaru člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i ministra Dragana Lukača, koji su poručili da Čubrilović snosi dio odgovornosti za sve što se dešavalo 24. decembra 2019. godine u Narodnoj skupštini RS-a, jer je dopustio da se rasprave pretvore u svađu, da se unose zastavice NATO-a te da opozicionari zvižde i viču tokom obraćanja zvaničnika.

Nakon sjednice Čubrilović se pravdao da je rukovodstvo Skupštine uradilo posao maksimalno korektno, a da se red može imati samo ako to poslanici i svi učesnici u raspravi žele.

"Izvinjavam se javnosti što je danas mogla da vidi scene koje ne priliče Narodnoj skupštini RS. Svi koji su izazivali incidente sada govore da su za to odgovorni oni koji su vodili sjednicu. Kada sam vodio sjednicu poslanici su opomenuti zbog prekršaja koje su činili, a bilo je nemoguće održati red", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović tri dana nakon te sjednice je hospitaliziran u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci zbog pogoršanja općeg zdravstvenog stanja. Tada se spekulisalo da su burna politička dešavanja u prethodnom periodu utjecala na njegov zdravstveni karton.