Pomama opozicionara
5

DNS kao "najpoželjnija udavača" u RS-u i potencijalni trojanski konj za Milorada Dodika

Piše: Ibro Čavčić
Predsjednik DNS-a Marko Pavić (Foto: E. H./Klix.ba)
Predsjednik DNS-a Marko Pavić (Foto: E. H./Klix.ba)
Demokratski narodni savez (DNS), bez kojeg je u Republici Srpskoj (RS) nemoguće formirati vlast, nosi titulu "najpoželjnije udavače", u posljednje vrijeme zanimljive bivšem kadru opozicione Srpske demokratske stranke (SDS). Politički analitičari smatraju da DNS, zbog vještog balansiranja između vlasti i opozicije, može predstavljati prijetnju vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ognjen Tadić, žustri "kritičar" i "protivnik" režima Milorada Dodika, zavukao se pod skute DNS-a, jednog od dva koaliciona partnera SNSD-a u Republici Srpskoj. Pažnja je, umjesto na ulogu DNS-a, usmjerena na nedosljednost Tadića koji je pristupio toj vladajućoj stranci. Osim Tadića, DNS-u je pristupio sada već bivši SDS-ov kadar - Đorđo Krčmar i Borislav Bojić, kao i direktor Nove banke Milan Radović.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, smatra da je Ognjen Tadić pristupio DNS-u što zbog razmimoilaženja sa SDS-om i fijaska vezanog za tu stranku, što zbog toga što sa svojom novom političkom strankom Narodnom strankom ne bi mogao ostvariti zapažen rezultat na predstojećim općim izborima.

Politički analitičari koji podrobnije prate situaciju u Republici Srpskoj napominju da je dio opozicionih političara i političkih stranaka kroz prste gledao na ulogu DNS-a, a da su razlozi za to vrlo pragmatični. Topić smatra da je DNS u političkom prostoru RS-a "najpoželjnija udavača" i da je postao politička snaga bez koje je i jednima i drugima, suprotstavljenim blokovima, gotovo nemoguće formirati vlast.

"Oni balansiraju i između jednog i između drugog bloka. Svi koji pređu u DNS postaju potpredsjednici stranke. Počelo je gotovo na jedan humorističan način da se broji koliko ta stranka ima potpredsjednika. Ali, sasvim je sigurno da je riječ o klasičnoj trgovini i da se u DNS-u našao taj prostor i potencijal koji se može popuniti. I to su onda te nekakve atraktivne pozicije i atraktivna obećanja koja se daju i nude zauzvrat", kaže Topić za Klix.ba.

Demokratski narodni savez i Socijalistička partija su dugogodišnji koalicioni partneri SNSD-a u Republici Srpskoj, a u martu ove godine su potpisali predizbornu koaliciju uoči predstojećih općih izbora. Prema Sporazumu o međusobnoj koalicionoj saradnji SNSD-a, DNS-a i SP-a, kandidature na predstojećim izborima za predsednika RS-a i člana Predsedništva BiH pripale su SNSD-u.

No, Tanja Topić smatra da se DNS nijednog trenutka neće libiti da se prikloni onoj političkoj opciji koja u tom trenutku bude imala više mogućnosti i više opcija za formiranje vlasti.

"DNS ima jedno vrlo čudno ponašanje, a manifestuje se tako što svih ovih godina učestvuju u vlasti, a ponašaju se kao najjača opozicija unutar samih vladajućih struktura. Za vrijeme predizbornih kampanja DNS-a, na tribinama, mogu se čuti puno oštrije kritike na račun vlasti, nego što one dolaze iz opozicije", zaključuje Tanja Topić.

Za odgovor na pitanje da li DNS može predstavljati svojevrsnu opasnost za SNSD u Republici Srpskoj, u vidu trojanskog konja, treba pak sačekati rezultate Općih izbora zakazanih za 7. oktobar 2018. godine.