Prekid s SNSD-om
16

DNS će poremetiti "jedinstveni glas srpske reprezentacije" na nivou BiH: Koliko su blizu SDS-u?

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ponovo poremećeni odnosi dugogodišnjih koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a u Republici Srpskoj zasigurno će se prenijeti i na nivo Bosne i Hercegovine i ugrozit će sihronizovani glas iz bh. entiteta RS.

Lider DNS-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić dio je tzv. srpske reprezentacije, kako Dodik naziva političare i zvaničnike koje čine dio vlasti na državnom nivou. Prvi čovjek SNSD-a uradio je sve kako bi članovi te reprezentacije bili složni i imali "jedinstven glas" u Parlamentu BiH.

No, sada kada su odnosi sa DNS-om zategnutiji nego ikada prije pitanje je kako će se u budućem parlamentarnom djelovanju ponašati Nenad Nešić čiji je glas veoma bitan za stranke okupljene oko SNSD-a.

Nešić je dio "Srpskog kluba" skupa sa Nenadom Stevandićem (US) i Jakovom Galićem (SP).

Ukoliko situacija između stranaka koje čine najdugovječniju koaliciju na Balkanu i defnitivno pukne, a gotovo je sigurno da će se to dogoditi u narednim danima, u SNSD-u mogu strahovati da bi se dio zvaničnika DNS-a mogao naći bliže SDS-u na svim nivoima vlasti. To bi značilo da Dodik gubi jednog čovjeka u državnom parlamentu.

"U politici je sve moguće", poručio je generalni sekretar DNS Darko Banjac nakon pitanja da li je moguće da njegova stranka napusti koaliciju sa najjačom strankom u RS-u.

U DNS-u su, kao što je već poznato posljednjih dana, nezadovoljni sječom njihovih kadrova nakon što je DNS uspostavio novu skupštinsku većinu u Prijedoru bez SNSD-a. Upravo u Prijedoru DNS je uspostavio saradnju sa opozicionim SDS-om, što je pozdravio i predsjednik Mirko Šarović.

S druge strane iz SNSD-a optužuju Demokratski narodni savez za saradnju sa opozicijom koja traje, kako navode, već duže vremena.

"Mi smo na vrijeme našim koalicionim partnerima saopštili stav da takvo ponašanje više ne planiramo da tolerišemo", rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.