ICMP
0

DNK rezultati otkrili identitet 6.481 žrtve pada Srebrenice

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe - ICMP procjenjuje, na temelju broja krvnih uzoraka koje su joj porodice dale prilikom prijavljivanja svojih nestalih, kao i ukupne stope podudarenih DNK-profila iz koštanih i krvnih uzoraka, da je 8.100 osoba nestalo padom Srebrenice u julu 1995. godine.

Analizom DNK-profila izdvojenih iz koštanih uzoraka ekshumiranih iz masovnih grobnica i poređenjem s DNK-profilima izdvojenim iz krvnih uzoraka živih članova porodica ICMP je utvrdio identitet za ukupno 6.481 osobu nestalu padom Srebrenice u julu 1995.

Od toga će 775 osoba identifikovanih putem DNK-analize biti 11. jula ukopano u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ICMP je od pokretanja svog sistema DNK laboratorija do danas napravio ukupno 13.124 precizne DNK identifikacije. Kako bi to postigao, prikupio je 69.838 krvnih uzoraka od članova porodica, a od bh. institucija je primio 32.295 koštanih uzoraka uzetih s ekshumiranih ljudskih posmrtnih ostataka.

U saopćenju iz ICMP-a se navodi da su najteži slučajevi za identifikaciju u Bosni i Hercegovini posmrtni ostaci žrtava pada Srebrenice, jer su počinioci pokušali prikriti dokaze o ovom teškom zločinu premještanjem mnogih tijela iz prvobitnih masovnih grobnica i njihovim ukopavanjem na drugim mjestima. Kao posljedica toga, dijelovi tijela su pronađeni razdvojeni u mnoštvu primarnih i sekundarnih masovnih grobnica.

ICMP-evi forenzički antropolozi koriste DNK-analizu kao sredstvo za spajanje razdvojenih dijelova tijela. U jednom od slučajeva, ICMP je identifikovao žrtvu pada Srebrenice čiji su dijelovi tijela pronađeni u četirima masovnim grobnicama, gdje su dvije od njih od drugih dviju bile udaljene 20 km.

"Na 11. juli osoblje ICMP-a tuguje zajedno s porodicama koje u Potočarima ukopavaju identifikovane članove svojih porodica", izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger u povodu ovogodišnjeg ukopa žrtava.

Ona je naglasila da će ICMP nastaviti predano raditi na identifikaciji svih žrtava pada Srebrenice, kao i ostalih žrtava oružanih sukoba na zapadnom Balkanu.

Iz ICMP-a naglašavaju da je ta institucija putem DNK identifikovala dijelove tijela još 1.844 žrtve pada Srebrenice, ali su mnoge porodice odlučile odložiti ukop dok se pronađu dodatni dijelovi tijela.

"Nedostatak informacija o lokacijama skrivenih masovnih grobnica ostaje ogroman problem u BiH", kazala je Bomberger.

Ona je pozvala bh. vlasti da ulože dodatne napore i pronađu ove grobnice kako bi i druge porodice mogle na dostojanstven način ukopati svoje najmilije. Istovremeno, apelira na savjest svih ljudi koji imaju informacije o lokacijama masovnih grobnica da ih predaju Institutu za nestale osobe BiH.