{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DNK rezultati otkrili identitet 6.481 žrtve pada Srebrenice

F
9.7.2010. u 16:45
0
0
DNK rezultati otkrili identitet 6.481 žrtve pada Srebrenice
0
DNK rezultati otkrili identitet 6.481 žrtve pada Srebrenice
Međunarodna komisija za nestale osobe - ICMP procjenjuje, na temelju broja krvnih uzoraka koje su joj porodice dale prilikom prijavljivanja svojih nestalih, kao i ukupne stope podudarenih DNK-profila iz koštanih i krvnih uzoraka, da je 8.100 osoba nestalo padom Srebrenice u julu 1995. godine.
Analizom DNK-profila izdvojenih iz koštanih uzoraka ekshumiranih iz masovnih grobnica i poređenjem s DNK-profilima izdvojenim iz krvnih uzoraka živih članova porodica ICMP je utvrdio identitet za ukupno 6.481 osobu nestalu padom Srebrenice u julu 1995.

Od toga će 775 osoba identifikovanih putem DNK-analize biti 11. jula ukopano u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ICMP je od pokretanja svog sistema DNK laboratorija do danas napravio ukupno 13.124 precizne DNK identifikacije. Kako bi to postigao, prikupio je 69.838 krvnih uzoraka od članova porodica, a od bh. institucija je primio 32.295 koštanih uzoraka uzetih s ekshumiranih ljudskih posmrtnih ostataka.

U saopćenju iz ICMP-a se navodi da su najteži slučajevi za identifikaciju u Bosni i Hercegovini posmrtni ostaci žrtava pada Srebrenice, jer su počinioci pokušali prikriti dokaze o ovom teškom zločinu premještanjem mnogih tijela iz prvobitnih masovnih grobnica i njihovim ukopavanjem na drugim mjestima. Kao posljedica toga, dijelovi tijela su pronađeni razdvojeni u mnoštvu primarnih i sekundarnih masovnih grobnica.

ICMP-evi forenzički antropolozi koriste DNK-analizu kao sredstvo za spajanje razdvojenih dijelova tijela. U jednom od slučajeva, ICMP je identifikovao žrtvu pada Srebrenice čiji su dijelovi tijela pronađeni u četirima masovnim grobnicama, gdje su dvije od njih od drugih dviju bile udaljene 20 km.

"Na 11. juli osoblje ICMP-a tuguje zajedno s porodicama koje u Potočarima ukopavaju identifikovane članove svojih porodica", izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger u povodu ovogodišnjeg ukopa žrtava.

Ona je naglasila da će ICMP nastaviti predano raditi na identifikaciji svih žrtava pada Srebrenice, kao i ostalih žrtava oružanih sukoba na zapadnom Balkanu.

Iz ICMP-a naglašavaju da je ta institucija putem DNK identifikovala dijelove tijela još 1.844 žrtve pada Srebrenice, ali su mnoge porodice odlučile odložiti ukop dok se pronađu dodatni dijelovi tijela.

"Nedostatak informacija o lokacijama skrivenih masovnih grobnica ostaje ogroman problem u BiH", kazala je Bomberger.

Ona je pozvala bh. vlasti da ulože dodatne napore i pronađu ove grobnice kako bi i druge porodice mogle na dostojanstven način ukopati svoje najmilije. Istovremeno, apelira na savjest svih ljudi koji imaju informacije o lokacijama masovnih grobnica da ih predaju Institutu za nestale osobe BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: