BiH
0

Dnevni red u Parlamentu FBiH dopunjen pitanjem gradnje mosta Kopno-Pelješac

FENA
Tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu najavljeni dnevni red dopunjen je Inicijativom poslanika SDA Irfana Ajanovića da Dom donese rezoluciju kojom treba podržati akte Predsjedništva BiH protiv gradnje mosta Kopno-Pelješac, preko neumskog zaljeva jer se Bosni i Hercegovini onemogućava nesmetan izlaz u međunarodne vode.

Ajanović je još kazao da tekstom rezolucije treba preporučiti Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da zajedno s Predsjedništvom BiH intenzivira aktivnosti u funkciji odbrane suverenog prava države BiH na nesmetan izlaz u međunarodne vode Jadranskog mora u skladu s međunarodnim pravom.

Ako se vlasti Hrvatske ogluše o opravdana i pravno utemeljena upozorenja da se gradnja spornog mosta obustavi, odnosno ako se spor dviju suverenih država ne riješi diplomatski ili odgovarajućom međunarodnom arbitražom, državni organi BiH treba da pokrenu tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za pravo mora, sa sjedištem u Hamburgu, kazao je još Ajanović, predlažući mogući tekst rezolucije.

Rezolucijom također treba preporučiti Predsjedništvu BiH i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da o jednostranim aktima vlasti Republike Hrvatske o gradnji mosta Kopno-Pelješac, promptno izvijeste sve nadležne institucije Evropske unije i OHR-a te od njih zatraže odgovarajuća postupanja prema vlastima Hrvatske.

O Ajanovićevoj predloženoj rezoluciji poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izjašnjavat će se tokom današnjeg zasjedanja.