Neće biti nastavka
27

Dnevni red Predstavničkog doma FBiH bez većinske podrške, 14 poslanika uopće nije glasalo

FENA
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Edin Mušić zaključio je današnji rad ovog doma nakon što na sjednici nije bilo većinske podrške predloženom dnevnom redu.

Mušić je kazao da najavljenog sutrašnjeg nastavka neće biti, ali i da sjednica nije okončana.

Za izglasavanje dnevnog reda trebalo je najmanje 50 glasova, a bilo ih je 40. Protiv su se izjasnila 23 poslanika, dok je 11 bilo uzdržano.

Uopće nije glasalo 14 poslanika, među njima gotovo svi iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Među onima koji su podržali dnevni red bili su poslanici SDA i HDZ-a BiH. SDP je bio protiv, a ostali opozicioni poslanici ili protiv ili uzdržani.

"Kako se pokazalo, zahtjevi koji su došli iz Kluba SBB-a su odredili tok današnje sjednice i usmjerili njen rad. Ovo ne znači istovremeno tektonski poremećaj u radu Predstavničkog doma. Da li će ovo značiti zastoj u daljnjem radu, vidjet ćemo", rekao je novinarima nakon okončanja zasjedanja predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Po njegovim daljnjim navodima, riječ je o nepostojanju istog mišljenja o određenim pitanjima što je rezultiralo politiziranjima i neslaganjima, "koja ćemo se truditi otkloniti u što kraćem periodu".

Pojašnjavajući da se navedena pitanja reflektuju i rješavaju u oba doma Federalnog parlamenta, Mušić dodaje da se "ovo ne može posmatrati samo izvorno za rad Predstavničkog doma, misleći na zajedničke komisije koje rade na izboru onih tijela oko kojih je došao zahtjev poslanika SBB-a Muniba Jusufovića za Nezavisni odbor i Upravni odbor Federalne televizije".

"Kao što znate, rad Predstavničkog doma odnosno funkcioniranje parlamentarne većine se u svom dosadašnjem djelovanju može okarakterisati stabilnim i konstruktivnim. Takav rad poslanika pozicije i opozicije očekujem i u preostalom mandatom periodu", poručio je Mušić.