BiH
0

Dnevni avaz nezadovoljan radom Vijeća za štampu

NINA
Nakon što je Vijeće za štampu oštro osudilo pisanje Dnevnog avaza, taj list je danas izrazio nezadovoljstvo zbog rada Vijeća za štampu, tvrdeći da ono želi "zaštititi mafiju" u BiH.

Kako stoji u saopštenju lista, samozvano Vijeće za štampu uzurpatorski je napravilo, kako ističu, nekoliko nereferentnih anonimusa. "U takozvanom Vijeću sjedi novinarka propalog magazina Dani Vildana Selimbegović koja je prošle godine za potrebe mafije utemeljitelju Avaza pokušala podmetnuti kazneno djelo bacanja bombi po Sarajevu", tvrdi se u saopštenju.

Iz lista naglašavaju da Vijeće za štampu, na čelu s bivšim direktorom Dana Nerminom Durmom, želi pomoći da se "grupa nezbrinutih pojedinaca uhljebi" te spriječiti upoznavanje javnosti s razmjerima kriminala u našoj zemlji.

"Smatramo potrebnim ponovno istaknuti da iza tzv. Vijeća za štampu ne stoji nikakva relevantna ili utjecajna institucija, nego se radi o nelegitimnoj uzurpaciji i kampanji pojedinaca. Kako drukčije objasniti očiglednu tendenciju da se krivotvorenim kodeksima i tobožnjom brigom za privatnosti ljudi praktično želi zaštititi privatnost mafije i njenih šefova", ističu iz lista.

Dnevni avaz razmatra mogućnost konstituiranja "istinskog vijeća za štampu koje će pomagati medijima i javnosti", a koje bi činili njihovi novinari i urednici u saradnji s najuglednijim kolegama iz drugih relevantnih medija.

UDRUGA BH NOVINARI: VIJEĆE ZA ŠTAMPU JE LEGALNO TIJELO

MOSTAR (NINA) – Iz udruge BH novinari su u povodu pisanja Dnevnog avaza izrazili bezrezervnu podršku Vijeću za štampu, ističući da se radi o legalnom tijelu, koje je vrlo značajno za medijsku zajednicu u BiH.

"Vijeće je samoregulatorna organizacija nadležna za očuvanje visokih profesionalnih standarda i omogućavanje ulaganja žalbi javnosti na novine i magazine. Neovisno od političkih stranaka ili utjecaja posebnih interesa, Vijeće služi građanima i štampi u BiH. Njegove prednosti su u brzini i efikasnosti djelovanja u odnosu na rad sudova, kao i na pružanju besplatnih usluga podnosiocima žalbi", navodi se u saopštenju udruge BH novinari.

Oni podsjećaju da se Vijeće bavi žalbama javnosti protiv novina i magazina, slijedeći profesionalne standarde obuhvaćene u Kodeksu za štampu BiH. Potencijalne sporove između javnosti i novina Vijeće rješava koristeći se isključivo novinarskim sredstvima, kao što su pravo na odgovor, objavljivanje ispravke, isprike i demantije.

"Vijeće nema ovlasti kažnjavati, izdavati ili oduzimati dozvole za rad ili nametati finansijske kazne novinama i magazinima. Svjesni smo njegova značaja i još jednom želimo potvrditi svoju podršku radu i djelovanju tog tijela", navodi se u saopštenju udruge BH novinari.