{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dmičiću i Brkiću pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva

F
25.6.2012. u 17:46
0
1
Dmičiću i Brkiću pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva
0
Dmičiću i Brkiću pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva
Banja Luka
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Branu Dmičića na tri, a Radu Brkića na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva.
Prema prvostepenoj presudi, Dmičić i Brkić, nekadašnji policajci, zajedno sa Dejanom Gavrićem, koji je u međuvremenu preminuo, ubili su Aliju Lemeša.

Vesna Stanković-Ćosović, predsjednica Sudskog vijeća, rekla je da su osuđeni, zajedno sa Gavrićem, isplanirali da ubiju Lemeša jer je bio druge nacionalnosti.

“Utvrđeno je da ga oni nisu vodili u zatvor Kamenica – kako je Dmičić rekao prilikom svjedočenja – jer tada nije bio formiran taj zatvor. Osobe iz Ribnika su vođene u zatvor na Manjači. Oni su ga odvezli oko 11 kilometara od stanice policije. Brkić je čuvao stražu. Lemeš je ubijen rafalom iz vatrenog oružja”, kazala je Stanković-Ćosović.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Brkić 14. jula 1992. godine priveo u policijsku stanicu oštećenog Lemeša iz njegove porodične kuće u Ključu, a potom su ga, po prethodno postignutom dogovoru, svjesno i voljno želeći da ga ubiju, Dmičić i Brkić, zajedno sa Gavrićem, odveli na poljanu 11 kilometara udaljenu od policijske stanice.

Tu su ga, kako je navedeno, ubili rafalom iz automatskih pušaka, a potom tijelo zakopali. Stanković-Ćosović je dodala da je kao olakšavajuće okolnosti uzeto to što je zločin počinjen u vrijeme ratnih zbivanja, što je prošlo više od 20 godina, te što su Brkić i Dmičić u to vrijeme bili mlade osobe.

Kao otežavajuće je uzeto što su bili policajci koji su trebali da štite građane i što nisu pokazali kajanje, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: