Banja Luka
0

Dmičiću i Brkiću pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Branu Dmičića na tri, a Radu Brkića na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema prvostepenoj presudi, Dmičić i Brkić, nekadašnji policajci, zajedno sa Dejanom Gavrićem, koji je u međuvremenu preminuo, ubili su Aliju Lemeša.

Vesna Stanković-Ćosović, predsjednica Sudskog vijeća, rekla je da su osuđeni, zajedno sa Gavrićem, isplanirali da ubiju Lemeša jer je bio druge nacionalnosti.

“Utvrđeno je da ga oni nisu vodili u zatvor Kamenica – kako je Dmičić rekao prilikom svjedočenja – jer tada nije bio formiran taj zatvor. Osobe iz Ribnika su vođene u zatvor na Manjači. Oni su ga odvezli oko 11 kilometara od stanice policije. Brkić je čuvao stražu. Lemeš je ubijen rafalom iz vatrenog oružja”, kazala je Stanković-Ćosović.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Brkić 14. jula 1992. godine priveo u policijsku stanicu oštećenog Lemeša iz njegove porodične kuće u Ključu, a potom su ga, po prethodno postignutom dogovoru, svjesno i voljno želeći da ga ubiju, Dmičić i Brkić, zajedno sa Gavrićem, odveli na poljanu 11 kilometara udaljenu od policijske stanice.

Tu su ga, kako je navedeno, ubili rafalom iz automatskih pušaka, a potom tijelo zakopali. Stanković-Ćosović je dodala da je kao olakšavajuće okolnosti uzeto to što je zločin počinjen u vrijeme ratnih zbivanja, što je prošlo više od 20 godina, te što su Brkić i Dmičić u to vrijeme bili mlade osobe.

Kao otežavajuće je uzeto što su bili policajci koji su trebali da štite građane i što nisu pokazali kajanje, prenosi BIRN - Justice Report.