BiH
0

Đurić: Imamo potencijal za ravnomjerno razvijanje više oblika turizma

FENA
Branka Đurić
Branka Đurić
Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić u intervjuu za Agenciju FENA govori o suradnji s turističkim djelatnicima u svijetu, planovima Ministarstva, turističkom tržištu BiH, odnosno FBiH, i njegovim karakterisitkama, o aktualnim aktivnostima Ministarstva koje su, osim turizma, vezane za druge sektore, ali i o zakonodavstvu za oblast okoliša i turizma i njegovoj usklađenosti sa zakonodavstvom u EU.

Govoreći o turizmu kao jako važnom dijelu našeg gospodarstva, ministrica Branka Đurić ističe da BiH i FBiH u tom pogledu imaju veoma dobru perspektivu te ističe da su u turističkom sektoru do sada napravljeni ogromni pomaci.

Kada je riječ o turističkim dolascima i ostavrenim noćenjima,ističe, nastavlja se pozitivan trend, usprkos otežanim ekonomskim okolnostima.

"Sa zadovoljstvom možemo reći da u Bosni i Hercegovini broj turista iz godine u godinu raste, no, s obzirom na to da možemo biti još bolji i da želimo još bolje rezultate, to zahtijeva i još više rada, još više promocije i još više ulaganja. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci radili smo dosta na promociji FBiH na turskom tržištu, sudjelujući i na Međunarodnom sajmu u Izmiru i u Istanbulu na EMITT-u 2013, i rezultat toga je ovotjedna posjeta turskih tour operatora i vlasnika turističkih agencija, koji su na 'Balkan Fam Tripu', uz našu pomoć pri organizaciji, imali prigodu upoznati turističku ponudu Federacije BiH. U sljedećem tjednu naši investitori boravit će u posjetu Republici Turskoj gdje će s turskim investitorima razgovarati o ulaganjima u naš zimski turizam i svu popratnu infrastrukturu, čime ćemo onda, svakako, osnažiti našu dosadašnju ponudu", kaže ministrica Đurić.

Kako ističe, s predstavnicima turističkog sektora Tajlanda, odnosno novom direktoricom turizma Tajlanda za Europu Supranee Pongpat i predstavnikom turističkog sektora ove zemlje za istočnu Europu Marzoukijem Alijem, nedavno je razgovarano kako da se još poveća broj Tajlanđana koji posjećuju BiH, pogotovo Međugorje, odnosno kako da se još unaprijedi ponuda zemlje u suradnji s državama iz regije, u zajedničkoj promociji na sajmovima, a pogotovo na dalekom azijskom tržištu.

Ministrica naglašava da je, među ostalim, razgovore o saradnji radi promocije bh. turizma nedavno imala i u Španiji.

"S obzirom na to da smo se nedavno vratili i s Međunarodnog sajma FITUR, koji se održavao u Madridu u Kraljevini Španiji, gdje smo se imali prigodu sastati s prvim čovjekom Svjetske turističke organizacije Talebom Rifaiem i njegovim suradnicima, najviše je govora bilo o suradnji na zajedničkim projektima, kojima bismo, svakako, unaprijedili potencijale koje imamo, i počeli ih sustavno i što kvalitetnije koristiti. Svjesni smo da se mora raditi na proširenju smještajnih kapaciteta, unapređenju dostupnosti naših destinacija, poboljšanju cestovne infrastrukture, ali i promociji, te još kvalitetnijoj edukaciji našeg turističko-ugostiteljskog osoblja", kazala je Đurić.

Također, bilo je riječi i o uspostavljanju kvalitetnijeg sustava prikupljanja podataka i statistike, s obzirom na to da 'sivo tržište' još stvara poteškoće na terenu, pri čemu je Rifai iskazao želju da pomogne u iznalaženju najboljeg mogućeg riješenja.

Na upit za koje destinacije, odnosno ture, su zainteresirani inozemni turisti i šta FBiH najviše promovira na sajmovima u inozemstvu, kazala je da je BiH, a samim tim i FBiH, još neotkriveno turističko tržište i da sve što mi imamo, od predivnih planina, jezera, rijeka, čiste vode, netaknute prirode, bogate kulturno-povijesne baštine, odlične gastronomske ponude, jedna je velika pednost i da se sve to može ponuditi turistima.

"Nadam se da će kultura Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jedan predivan miks Istoka i Zapada, središnje Europe i Mediterana, uistinu promijeniti i očarati sve one koji je dođu posjetiti. Naša prednost je upravo u tome što ima potencijala za ravnomjerno razvijanje više selektivnih oblika turizma i ne mora biti ograničena samo na sezonski turizam, bilo zimski ili ljetni. Turisti mogu uživati u eko i etnoturizmu, u avanturističkom, u banjskom i spa turizmu, gradskom, religijskom turizmu... Zaista se nadamo da će sada naši gosti iz Republike Tuske koji su imali prigodu obići neke od naših najljepših predijela Federacije BiH, prenijeti svoje utiske i adekvatnu sliku raspoloživih resursa turističkih destinacija naše zemlje, te da će se u 2013. povećati broj dolazaka turista iz Republike Turske,a koji se, prema statistici, po broju dolazaka turista u 2012. nalaze na visokom drugom mjestu", ističe Đurić.

Federalna ministrica okoliša i turizma, uz naglašavanje da se jako puno radi u sektoru turizma, kaže da ništa manje nije zastupljen ni sektor okoliša.

"Istina da svi rezultati ne mogu biti vidljivi preko noći, jer je oblast okoliša, također, jako kompleksna, od same izrade zakonodavnog okvira, njegove implementacije, ali i projekti na kojima radimo zahtijevaju jako puno rada, vremena i usklađivanja, jer njihova provedba, naravno, ne ovisi samo od nas. I u ovoj godini svakako da će se raditi na implementaciji Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom FBiH, u kojem su predstavljene nove zakonske obaveze, ali i prednosti uključenja u integralni sustav upravljanja ambalažnim otpadom, putem ovlaštenih operatera sustava i do danas imamo prijavljenog samo jednog operatera, čekamo i druge da se prijave u skladu s našim pravilnikom", kazala je Đurić.

Ministrica podsjeća da je u novembru 2012. stupio na snagu i Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, te da je u pripremi i pravilnik za zbrinjavanje baterija i akumulatora. Radi se i na kampanji podizanja javne svijesti – implementacija Plana strateškog komuniciranja u oblasti upravljanja čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini.

"Kampanja je sastavni dio drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom za koji su sredstva osigurali Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodna razvojna agencija IDA, te Švedska međunarodna korporativna agencija za razvoj SIDA.Cilj Projekta je nastavak uspješne implementacije u području upravljanja otpadom, ali i dotaknuti različite društvene probleme povećanjem javne svijesti o važnosti sanitarnog i finansijski održivog upravljanja čvrstim otpadom sudjelovanjem javnosti", kaže federalna ministrica okoliša I turizma.

Projekt će na razini BiH koordinirati Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a realizirat će ga Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U BiH se, kako kaže, infrastruktura upravljanja čvrstim otpadon slabo razvija i predstavlja glavni problem u zaštiti okoliša. Drugi problem su mali postojeći kapaciteti za odlaganje čvrstog otpada.

"To je rezultiralo velikim brojem ilegalnih odlagališta, na cestama, u rijekama, napuštenim rudnicima, što predstavlja rizik po zdravlje stanovništva i okoliš. Cilj je, dakle, podrška i promocija udruživanja općina za izgradnju sanitarnih deponija. Podizanje više razine usluga, kroz prijevoz, prikupljanje, naplatu i odlaganje otpada, te podizanje javne svijesti o konceptima upravljanjem otpadom", kazala je Đurić.

Također, u ovoj godini nastavlja se i kampanja podizanja javne svijesti o vrijednostima i pozitivnim učincima zaštićenih šumskih i planinskih područja u Federaciji Bosne i Hercegovine, za koju su osigurana nepovratna sredstva Globalnog fonda za zaštitu okoliša (Global Environment Facility - GEF) u vrijednosti 3,4 miliona američkih dolara (USD).

Na prostoru FBiH ovaj projekt fokusiran je na zaštićena područja Nacionalnog parka "Una", te prioritetnih novih područja zaštite, jedinstvene zone Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran (s Parkom prirode Blidinje), odnosno Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica.

"A kada je u pitanju oblast turizma, u 2013.godinu radit će se i dalje na promociji prezentacijama na međunarodnim i domaćim sajmovima, projektima koje će FMOIT podržati putem Javnog transfera za razvoj turizma , za koji smo i ove godine kroz proračun planirali sredstva. Istina da sigurno ona neće biti kao ni do sada dostatna s obzirom na potražnju na terenu, ali sustavno se radi, ulaže u projekte koji nude razvoj lokalne zajednice, osposobljavanje i zapošljavanja lokalnog stanovništa da živi od turizma", istaknula je ministrica.

Odgovarajući na pitanje koliko je zakonodavstvo iz oblasti turizma i okoliša u FBiH usklađeno sa zakodavstvom EU i ostatka svijeta i šta bi u tom pravcu još trebalo učiniti, ona kaže da je bh. zakondavstvo iz tih oblasti "sada puno bliže svjetskim standardima".

"Kada je u pitanju bh. zakonodavstvo, pogotovo iz oblasti okoliša, mi smo danas puno bliže svjetskim standardima, budući da je domaće okolišno zakonodavstvo dobrim dijelom usklađeno s tim standardima. Ali, očekuje nas još dosta posla kada je u pitanju prijenos preostalih direktiva u domaće zakonodavstvo i značajnije investiranje u infrastrukturu i to je planirano na duži period da bi se osigurala samoodrživost i napredak ekonomskog razvitka", kazala je federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić u intervjuu za Agenciju FENA.