{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đuliman: Univerziteti u regionu su politizirani, etnicizirani, samo znanje je etnicizirano

F
31.8.2013. u 19:18
1
2
Đuliman: Univerziteti u regionu su politizirani, etnicizirani, samo znanje je etnicizirano
1
Đuliman: Univerziteti u regionu su politizirani, etnicizirani, samo znanje je etnicizirano
Na radnom sastanaku za izradu "Strategije u cilju definiranja uloge univerziteta u izgradnji mira" u Sarajevu učesnici su raspravljali o eventualnoj ulozi univerziteta, nastavnog kadra i studenata u izgradnji mira u regionu.
Cilj sastanka je razvijanje saradnje između civilnog društva i univerziteta u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu u oblasti interkulturalnog razumijevanja, ljudskih prava i pomirenja.

Ima li akademska zajednica u regionu snage da depolitizira i deetnicizira univerzitet i preuzme ulogu koju univerziteti treba da imaju u izgradnji novih relacija i mira u regionu, jedno je od pitanja dvodnevnog sastanka

"Utisak je da su univerziteti u regionu u velikoj mjeri politizirani, etnicizirani, da je samo znanje etnicizirano", kazao je u izjavi za Fenu Enver Đuliman, šef odjela za edukaciju o ljudskim pravima Norveškog Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Dodao je i da univerziteti u velikoj mjeri služe samodiskriminaciji, odnosno da svoju vlastitu etničku grupu predstavljaju kao žrtvu, dok druge etničke grupe predstavljaju tako što ih ili omalovažavaju ili nipoodaštavaju

"Zaključak je i da na univerzitetima nedostaje ponuda za edukaciju iz ljudskih prava i ineterkulturalnog razumijevanja i ponovne izgradnje povjerenja u smislu posebnih znanja koja su drugačija", naglasio je Đuliman.

Sljedećih devet mjeseci radit će se na izradi strategije koja će jasno definirati ulogu univerziteta u izgradnji mira i konkretne aktivnosti koje univerziteti mogu poduzeti u vezi s tim.

Dvodnevni sastanak je održan u okviru programa "Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira“ koji podrazumijeva uvođenje tri izborna predmeta na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu, a to su: interkulturalno razumijevanje, ljudska prava i obnova povjerenja u pomirenje koji se uvode kao zajednički predmet na univerzitetima u regionu.

Sastanak je organiziran na inicijativu Norveškog Helsinškog komiteta (NHC) u sklopu regionalnog programa "Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira", uz finansijsku podršku norveškog Ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: