Poruka sa komemoracije
809

Đukanović: Dok god postoje negatori genocida ne prestaje ni opasnost od novih stradanja

N. V.
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je danas poslao poruku koja je bila prikazana na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. On je rekao da užasne ideologije koje su dovele do ovog stradanja i dalje postoje.

Zbog epidemije koronavirusa predsjednik Crne Gore nije bio u mogućnosti da prisustvuje komemoraciji u Memorijalnom centru Srebrenica zbog čega je iskazao iskreno žaljenje, no snažnim porukama i mislima odaje poštu žrtvama.

"Ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja - Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju 20. vijeka nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda? Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila", kazao je Đukanović dodavši:

"Takve zločinačke zamisli imaju uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. Sve dok takve ideologije žive i dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove ne prestaje ni opasnost od novih stradanja".

Srebrenica je, smatra Đukanović, zajednička sramota svih koji ga nisu spriječili, a ne samo Evrope.

"To je vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne i sigurne budućnosti", kazao je on poručivši da "Srebrenica jeste sinonim zločina, ali da moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde".

Đukanović je kazao kako je Crna Gora odlučna da svojim aktivnostima snažno doprinese sjećanju na srebreničke žrtve kako bi se moglo krenuti putem od istinskog pomirenja.