Državni zastupnik
259

Đonlagić: Put BiH u NATO je generacijsko i trenutno najvažnije strateško pitanje

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ključno političko pitanje u BiH trenutno je put zemlje u NATO, odnosno prije svega usvajanje godišnjeg nacionalnog programa, kako bi našoj zemlji bio aktiviran MAP (Akcioni plan za članstvo). Državni zastupnik iz DF-a Dženan Đonlagić za Klix.ba govori o važnosti i historijskoj prekretnici ispred koje stoji BiH.

Na sjednici Vijeća ministara BiH sutra bi se treći put trebala naći tačka dnevnog reda "usvajanje godišnjeg nacionalnog programa", kao prve naredne stepenice ka NATO članstvu zemlje.

Neizvjesno je da usvajanje odluke, naročito nakon izjave ministra odbrane Dragana Mektića da će tražiti da se prijedlog programa vrati Komisiji za NATO integracije, jer, kako ističe nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi.

Da li s eradi o kupovini vremena, ostaje da vidimo. U međuvremenu zastupnik Đonlagić poručuje da je riječ o generacijskom pitanju.

"Ovo je trenutno u BiH generacijsko pitanje, najvažnije strateško pitanje. U ovoj zemlji je potrebno pitanje mira i sigurnosti staviti ad acta. Obezbijedili bi mir stabilnost i sigurnost", kazao je za Klix.ba Đonlagić.

Zbog usvajanja godišnjeg nacionalnog programa trenutno je prolongiran i izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara. Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nedvosmisleno poručuju da prvo žele usvajanje godišnjeg programa i trasiranje NATO puta pa će tek onda dati podršku novom mandataru iz SNSD-a.

S druge strane SNSD-u i Miloradu Dodiku se žuri da formira državnu vlast, alii da NATO put BiH stavi po strani.

"Novi predsjedavajući Vijeća ministara treba jasno da se odredi o tome da li će BiH iskoristiti pruženu ruku NATO saveza i krenuti u aktivaciju MAP-a. Nijedna odluka BiH više nije potrebna kao države. Imamo i odluku Predsjedništva koje je podnijelo zahtjev za MAP i imamo i odluku državnog parlamenta koji je izglasao Zakon o odbrani. Sada je samo na Vijeću ministara da dostavi državni godišnji program", zaključio je Đonlagić.