Generalni sekretar DF-a
525

Đonlagić: Potvrđeno je ono što govorimo godinama, Zagreb pokušava oteti dio suvereniteta BiH

S. M.
Dženan Đonlagić (Foto: I. L./Klix.ba)
Dženan Đonlagić (Foto: I. L./Klix.ba)
Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić oglasio se povodom izjave iz Vlade Hrvatske kojom je potvrđen direktan utjecaj Zagreba na Christiana Schmidta rekavši da je nesumnjivo potvrđeno sve što je DF tvrdio zadnjih nekoliko godina o ciljevima Zagreba u našoj zemlji.

"Konačno je izašlo na vidjelo ono što smo govorili u javnom prostoru u posljednje četiri godine, a to je da se izvan Bosne i Hercegovine snažno lobira kako bi se rješavalo ono što je isključivo unutrašnje pitanje naše zemlje. Dakle, izmjena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH se ne može i neće riješavati izvan BiH nego samo unutar Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Đonlagić.

On smatra da je sad konačno isplivalo da je zvanični Zagreb, odnosno politika Milanovića s jedne i Plenkovića s druge strane snažno lobirala i kod Ureda visokog predstavnika i u Briselu da se nametne HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji bi zacementirao etnički model uređenja BiH.

"Cijenim da je aktuelni trenutak u Bosni i Hercegovini takav da sva pažnja bi trebala biti usmjerena na jačanje bosanskog političkog faktora. Iz tog razloga Demokratska fronta i koalicija za građansku državu zaista od početka ove izborne kampanje vodi vlastitu autentičnu izbornu politiku gdje smo izašli s prijedlogom budućeg uređenja BiH jer će ta tema doći ponovo na dnevni red sigurno nakon izbora", rekao je Đonlagić.

Dodao je da apelira na jačanje bosanskog političkog faktora jer će to trebati Bosni i Hercegovini nakon izbora.

Đonlagić je rekao da se unutrašnja politička borba u Hrvatskoj između Plenkovića i Milanovića vodi preko leđa Bosne i Hercegovine, ali da to nije jedina niti najvažnija dimenzija jučerašnjeg saopćenja Vlade Hrvatske.

"Ovo jeste nastavak političkog pritiska na Christiana Schmidta. Ja cijenim da zvanični Zagreb nije odustao od nametanja političkog diskursa u BiH preko HDZ-a BiH jer želi iskoristiti ovaj aktuelni geopolitički trenutak da zvanični Zagreb pokuša preko HDZ-a preuzeti dio suvereniteta BiH kao što je Beograd dobio preko Banje Luke i Dejtonskog mirovnog sporazuma", kazao je Đonlagić.

Dodao je da će se pritisak na Schmidta nastaviti ali sada je kristalno jasno kakav izbor građani imaju u nedjelju, da li će krenuti prema građanskoj BiH koja znači evropsku BiH ili će se nastaviti cementiranje etničkog modela uređenja koji ne daje rezultat nego stalno proizvodi unutrašnje sukobe i konflikte.

Na pitanje da li će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona i Ustava FBIH nakon izbora rekao je da to uveliko zavisi od rezultata izbora.

"Ukoliko zaista podršku građana BiH dobiju politike koje se zalažu za građanski koncept to će uveliko odrediti njegove poteze", rekao je Đonlagić.