Pravna pitanja
39

Đonlagić odgovorio Košarcu: Ne postoji tehnički mandat Vijeća ministara BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, reagirao je na izjavu predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a Staše Košarca koji je kazao da je sadašnje Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu.
Argumentacija kako se sadašnjem Vijeću ministara BiH želi produžiti tzv. tehnički mandat je pravno neutemeljena i neistinita, tvrdi Đonlagić.

"Naime, aktuelni saziv Vijeća ministara BiH ima obavezu da djeluje i radi u skladu s Ustavom i zakonom sve do dana imenovanja novog saziva u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ovo je činjenica! Istinita, pravno utemeljena, neoboriva. To kako radi je sasvim drugo pitanje", napisao je on na svom Facebook profilu.

"Temu migrantske krize i stanja u bh. pravosuđu vezati za priču o nečemu čega naprosto nema, ni u terminološkom, niti u formalno-pravnom smislu, a zove se ("tehnički mandat") sadašnjeg Vijeća ministara BiH, je čisto medijsko spletkarenje, populizam i demagogija", naveo je Džonlagić.

Košarac je između ostalog poručio da je apsurdno da hitnu sjednicu Zastupničkog doma traži ministar - zastupnik Dragan Mektić, čije je ministarstvo, smatra Košarac, direktno odgovorno za produkovanje migrantske krize i koje nije uradilo ništa da spriječi nelegalni ulazak više desetina hiljada migranata u BiH.