"Želi smekšati Dodika"
0

Đonlagić: Interkonekcije su pitanje Predsjedništva, Konaković dogovara ono što nije u njegovoj nadležnosti

S. Š.
Dženan Đonlagić tokom svog gostovanja na BHRT-u (Screenshot)
Dženan Đonlagić tokom svog gostovanja na BHRT-u (Screenshot)
Generalni sekretar DF-a i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić gostovao je na jutarnjem programu BHRT-a gdje je govorio o temama koje su posljednjih dana aktuelne na političkoj sceni BiH.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine zasjedao je tek krajem aprila te je Đonlagić upitan kada se očekuje ponovna sjednica.

On odgovara da to zavisi od kolegija, ali da se nada da će iduća sedmcia biti krajem ovog mjeseca - ukoliko SNSD odluči da se vrati na sjednicu jer su, podsjetit ćemo, prošlu demonstrativno napustili.

O tome kakva atmosfera vlada u državnom Domu naroda, kaže da iako su najavljene izvjesne promijene, do sada ih nismo vidjeli.

"Ovo što smo do sada vidjeli pokazalo se da najavljena promjena može biti i nagore. Predstavnici Trojke su najavili promijene s dolaskom nove vlasti, govorili da mi tu imamo novi SNSD, proevropski, promjenu Dodika, relaksirane odnose itd. Sve je zapravo palo kada su predstavnici SNSD-a u Domu naroda oborili zakonska rješenja kojima se Trojka predstavljala i ušla u kreiranju vlasti", kaže Đonlagić.

Kaže da je Trojka znala s kim ima posla (misleći na Dodika), i da su bili svjesni s kim imaju posla, ali njihov motiv je bio samo doći do fotelja i s tim završiti priču.

Također, Đonlagić nije baš najzadovoljniji i radom Vijeća ministara BiH u proteklih 100 dana. Njihov rad ocijenio je jedinicom i tome da su, kod njega, "pali na ispitu".

S obzirom da je Željko Komšić najavio da u Predsjedništvu BiH neće dati podršku južnoj interkonekciji, bez prethodnog definisanog državnog Zakona o plinu, Đonlagić to pojašnjava na sljedeći način.

"Kada govorimo o interkonekcijama, mi govorimo o novim tokovima gasa koji trebaju doći iz inostranstva u BiH. Kada roba, gas, prelazi državnu granicu i kada je dobavljač iz inostranstva, nije to isključiva nadležnost ni Ministarstva vanjskih poslova, ni Vijeća ministara - oni su adrese u postupku - ključna adresa je Predsjedništvo BiH. Bećirović je i ranije istakao da je to pitanje treba riješiti na državnom nivou, pitanje gasa, državnim zakonom, a ne način kako su to zamislili Dodik i Čović", smatra Đonlagić i dodaje:

"Ovo što Konaković radi, dogovara nešto što nije u njegovoj nadležnosti, u svakom slučaju, pokušava da smekša Dodika za neku vrstu saradnju. Ali politika SNSD-a se ne mijenja, on ima dugorične i strateške ciljeve", poručuje.

O izmjenama Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, Đonlagić kaže da je time oktroisao novu Vladu FBiH.

"Zacementirao je etnički model BiH, formiranje vlade FBiH zapravo predao kao dio suvereniteta politici HDZ-a u Zagrebu. Njegovim posljednjim odlukama bit će nemoguće formirati buduću vladu dok političku saglasnost ne da HDZ. Schmidt je time oktroisao novu vladu FBiH", mišljenja je Đonlagić.

S obzirom da se često koristi "SDfA", aludirajući na vezu SDA i DF-a, Đonlagić kaže da to ne doživljava na uvredu, ali da oni koji često koriste upravo ovu skraćenicu (Voditelj i Đonlagić spomenuli su Konakovića), trebaju se početi ponašati odgovorno.

"Konaković ne shvata da je on sada vlast, da je on sada režim, uporno se referira na prošlost, ne preuzima odgovornost da je on sada vlast", zaključio je Đonlagić tokom svog gostovanja na BHRT-u.