Otac prijavio pad
14

Djevojka povrijeđena na skijanju na Bjelašnici, nepristupačan teren otežava spašavanje

Piše: A. Z.
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite provode akciju spašavanje 29-godišnje djevojke koja je teško povrijeđena prilikom skijanja na Bjelašnici. Nesreću je prijavio otac, a iz FUCZ-a su nam kazali da se djevojka nalazi na nepristupačnom terenu.

"Djevojka se nalazi u opservatoriju prema Hadžićima, povrijeđena je prilikom skijanja s ocem. On nam je kazao da djevojka ne miče udove i pretpostavlja da joj je povrijeđena kičma. Obavijestili smo Hitnu pomoć, policija je na putu, jedna ekipa FUCZ-a je otišla na lokaciju. Upućen je zahtjev Oružanim snagama BiH za helikopter", kazala je za Klix.ba Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ-a.

Zbog nepristupačnog terena nije sigurno da će helikopter biti u mogućnosti da sleti, ali iz FUCZ-a ističu da će ekipe stići do djevojke na bilo koji način.

Na putu prema lokalitetu na kojem se nalazi djevojka je i Gorska služba spašavanja Sarajevo. Načelnik GSS-a Edin Merzić kazao nam je da je teren na kojem se djevojka nalazi jako opasan, te da su se u blizini tog terena i ranije dešavala nesreće. Jedna od njih je i ona u kojoj je poginuo 27-godišnji Dragi Novaković.

Podsjećamo, mladi alpinista je poginuo u februaru prošle godine na lokalitetu Kotlovi kad je pokušao pomoći planinarki koja se okliznula prema dubokoj provaliji.