|

Djevojka iz Goražda umrla od nove gripe

Djevojka iz Goražda umrla od nove gripe
0
S
SRNA
28.11.2009. u 19:47
26
komentara
0

dijeljenja
Djevojka iz Goražda umrla od nove gripe Foto: Reuters
Dvadesetogodišnja Mersida Jelašković iz Zupčića kod Goražda, koja je preminula jutros, bila je zaražena novim virusom gripa tipa A (H1N1), rekao je dežurni ljekar u ovdašnjoj Kantonalnoj bolnici Elvin Ćatović.
"Jelaškovićeva je jutros oko 4:00 časa primljena u Urgentni centar Kantonalne bolnice Goražde sa simptomima teškog upalnog procesa, otežano komunikativna i dezorijentisana", rekao je Ćatović i dodao da prilikom prijema pacijentica nije imala povišenu temperaturu, ali se žalila na bolove u rukama, nogama i otežano disanje.

On je objasnio da je Jelaškovićeva nakon 45 minuta do jedan sat od prijema transportovana u Sarajevo, u pratnji bolničara i anestetičara, jer Kantonalna bolnica u Goraždu ne posjeduje adekvatnu dijagnostičku opremu za ovu vrstu gripe, a problem predstavlja i nedostatak specijaliste infektologa.

"Nakon sat vremena od odlaska, njeno stanje se naglo pogoršalo i opao je nivo koncentracije kiseonika. Preduzete su sve reanimacione mjere, međutim nije bilo pomoći. Pacijentkinja je preminula, nakon čega je vraćena u Goražde", precizirao je Ćatović.

On je dodao da je od pacijentice uzet bris, koji je upućen na analizu u Sarajevo, a oko 19:00 časova dobili su potvrdu da je bila zaražena novim virusom gripa.

Ovo je drugi smrtni slučaj od pandemijskog gripa u BiH, a prvi u Bosansko-podrinjskom kantonu o čemu je Kantonalna bolnica obavijestila Kantonalni tim za borbu protiv H1N1.

Prvi smrtni slučaj u BiH registrovan je 16. novembra, kada je od posljedica ovog oboljenja u mostarskom Kliničkom centru preminuo 40-godišnji muškarac.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...