Suđenje za zločine u Cazinu
0

Djevojčice u rukama naoružanih muškaraca

FENA
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Na suđenju Redžepu Beganoviću za zločine počinjene u Cazinu, svjedokinja optužbe ispričala je pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako su u decembru 1993. godine naoružani muškarci odveli njene kćerke i supruga.

Rahima Čović kazala je da je jedan od dva muškarca koja su upala u njihovu kuću bio krupan i visok, i da je optuženi podsjeća na tu osobu.

Optužnica tereti Beganovića da je, kao pripadnik 4. brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB), nečovječno postupao prema civilnom stanovništvu i jednu maloljetnu osobu pokušao silovati.

On je, kako se navodi, 13. decembra 1993. godine u cazinskom naselju Šturlići - zajedno s Hazimom Keranovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i Amirom Ćoralićem, koji je nedostupan organima gonjenja u BiH - fizički zlostavljao Ferida Čovića jer je njegov sin Enes bio pripadnik Petog korpusa Armije Republike BiH (ARBiH).

Beganović je s Keranovićem i Ćoralićem, kako stoji u optužnici, nasilu izveo iz kuće dvije maloljetne osobe, koje su odvezli do naselja Tržac. Jednu od njih optuženi je pokušao silovati, ali ga je u tome, kako je navedeno, spriječio Keranović.

“Nakon što je moj svekar otvorio vrata, u kuću su upala dva uniformisana, naoružana muškarca. Jedan od njih udario je mog supruga pištoljem u glavu i, kada je pao, obojica su ga tukli kao da je lopta. Jedan od njih, visok, krupan i s brkovima, ušao je u sobu gdje su spavala djeca i zgrabio moju kćerku”, prisjetila se Rahima Čović.

Svjedokinja je dodala da su vojnici odveli njenog supruga i dvije kćerke, a ona je s još dvoje djece prespavala kod komšinice.

“Kasnije je po nas došao moj suprug, koji mi je ispričao da su mu ti vojnici uzeli 50 maraka, sat, da su ga tukli i izbacili iz auta i otišli prema Tršcu s našim maloljetnim kćerkama. Tada nisam znala ko su ti ljudi, ali bih uvijek prepoznala posebno onog s brkovima koji je odveo malu iz kuće”, kazala je Čović.

Na pitanje tužioca da li je neko u sudnici podsjeća na tog vojnika, svjedokinja je pokazala na optuženog Beganovića. Prema njenom iskazu, djevojčice su po povratku odveli u Veliku Kladušu na pregled i saznala je da je jedna od njih silovana.

Svjedokinja Sabira Masanović, koja je tada radila u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, potvrdila je da su djevojčice, u pratnji roditelja, došle na pregled i da je utvrđeno da je jedna od njih, M.Č., silovana.

Vještakinje Ivanka Jakovac i Ervesa Okanović iznijele su nalaz o psihičkom oštećenju E.Č. i posljedicama koje je imala zbog pokušaja silovanja koji joj se desio dok je bila djevojčica.

“Ona je osoba visokog intelektualog kapaciteta, a njen život umnogome je išao tokom koji je uveliko određen upravo ovim događajem iz njene prošlosti”, kazala je Jakovac i dodala da se može reći da postoji velika mogućnost da je istina sve što je oštećena rekla.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. april, prenosi BIRN Justice Report.