{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djevojačka pećina uz Ajvatovicu najveće je dovište u BiH

S
1.9.2008. u 12:53
0
0
Djevojačka pećina uz Ajvatovicu najveće je dovište u BiH
0
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona posjetiteljima je poklonila oko 100.000 razglednica i 5.000 prospekata općine Kladanj, u kojima se promoviraju turistički potencijali planine Konjuh, Djevojačke pećine, Muške vode.


Više od trideset hiljada ljudi posjetilo je u nedjelju 31. augusta 2008. godine Djevojačku pećinu u naselju Brateljevići kod Kladnja i prisustvovalo tradicionalnoj kišnoj dovi, koja se decenijama održava na ovom lokalitetu. Posjetioci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u Kladanj su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima kako bi prema Djevojačkoj pećini iz Kladnja ispratili konjanike u narodnoj nošnji, koji su do Brateljevića jahali dva sata.

Djevojačka pećina je uz Ajvatovicu najveće dovište u BiH, a za nju je vezana legenda o Djevojci čiji se mezar nalazi na uzvišenju na kraju pećine. Upravo je na ovom mjestu veliki broj vjernika prije učenja kišne dove, klanjao namaz i pomolio se za dušu Djevojke po kojoj je pećina dobila ime. U narodu ovoga kraja važi uvjerenje da umivanje vodom koja curi niz zidove pećine donosi zdravlje.

Podne-namazu i učenju dove ispred Djevojačke pećine prisustvovao je i tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović koji je vjernicima uputio prigodnu ramazansku čestitku i poželio im ugodne dane posta.Podsjetimo, Manifestacija Dani Djevojačke pećine trajala je od 25. do 31. augusta 2008. godine i obilovala je nizom kulturnih i vjerskih sadržaja. Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i ove godine je aktivno podržala organiziranje ove manifestacije, na ovaj način promovirajući Djevojačku pećinu kao jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. Na ulazu u pećinu Turistička zajednica Tuzlanskog kantona je posjetiteljima poklonila oko 100.000 razglednica i 5.000 prospekata općine Kladanj, u kojima se promoviraju turistički potencijali planine Konjuh, Djevojačke pećine, Muške vode... Prema najavi organizatora manifestacije Dani Djevojačke pećine 2009. bit će održani 16. augusta 2009. godine.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: