Sve je iznio Komisiji
27

Đenan Salčin tvrdi: Izbor novog direktora Agencije za javne nabavke BiH je izrežiran

A. D.
Đenan Salčin
Đenan Salčin
Još aktuelni direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin iznio je pred članovima Istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama frapantne detalje o procesu izbora novog direktora agencije koji je još u toku.
Govoreći nedavno o stanju u oblasti javnim nabavkama pred članovima ove komisije, Salčin je usput spomenuo i konkurs za izbor novog direktora i čitav sljed događaja. Njegov iskaz pred ovom komisijom u posjedu je našeg portala.

"Ja vjerovatno više neće biti direktor Agencije za javne nabavke. Sve se poduzelo da ja to više ne budem, jer ja nisam neko s kim se može manipulisati", izjavio je Salčin.

Kako smo ranije objavili, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kenan Vehabović trebao je nasljediti Salčina na ovoj funkciji. On je aplicirao te je čak nedavno i podnio ostavku na funkciji sekretara Zajedničke službe Parlamenta BiH.

Salčin je, iznoseći detalje pred Istražnom komisijom, kazao da je konkurs zatvoren 4. novembra 2019, ali se do kraja maja ove godine ništa po ovom pitanju nije dešavalo. Zatim je Vijeće ministara BIH formiralo komisiju za izbor novog direktora Agencije za javne nabavke.

"Na konkursu su se prijavila tri kandidata, jedna prijava nije bila prihvatljiva. Ostala su dva. Imao sam dojam da je sve unaprijed izrežirano i dogovoreno. Ja sam to i napisao u svojoj žalbi. Ovo je urađeno na jedan podao način. Dobijete četiri esejska pitanja od kojih dva nisu bila ni iz domena javnih nabavki. Jedno je bilo iz domena elektronskih nabavki. Ne vjerujem da ga je znao protukandidat. Radio sam dva i po sata, odgovorio na dva pitanja, protukandidat je radio 40 minuta. Ja sam kod sebe imao 10 kilograma dokumentacije da mi pomogne, a on ništa. Došli su rezultati on je imao 94 od 100, a ja 72 boda što nije bilo ni dovoljno da me pozovu na usmeni ispit. Nemam problem s tim da nisam položio. Problem je način kako je neki drugi zadovoljio. Smatram da je ovo sve unaprijed izrežirano i dogovoreno. Sve sam to jasno opisao u žalbi koju sam podnio Odboru za žalbe. Ako se ta žalba odbije ići ćemo na Sud BiH", poručio je Salčin.

On kaže da je imao više od 75 bodova bio bi na listi kandidata koja ide Vijeću ministara, a koje može samostalno odlučiti koga da izabere.

"Ali htjelo se da se izbjegne i ta mogućnost, jer ukoliko Vijeće ministara ne stavi na to na sjednicu, ADS tog čovjeka imenuje automatizmom. ADS je obično spor, ali 10. juna je završeno testiranje, a 12. juna je akt već bio u Sekretarijatu Vijeća ministara BiH", kazao je Salčin.

On je također navedenoj komisiji rekao da je na njega bio pritisak dok je bio na čelu Autocesta FBiH da ne bude više direktor "jer nije htio uraditi nešto što su oni naumili", aludirajući na politiku koja stoji iza imenovanja.

Treba naglasiti da je Salčin u javnosti u više navrata spominjan kao akter sastanka u Vladi FBiH od 16. marta gdje se pokušao naći najbolji model kako bi se roba nabavljala po hitnom postupku u periodu pandemije, uz poštivanje zakona. Ipak, sporno tumačenje člana 10. zakona donijelo je mnogo zabuna. Naime taj član definiše da se može pristupiti izuzeću od zakona o javnim nabavkama u određenim okolnostima, a prije svega hitnosti.

Salčin je 17. marta svim pravnim subjektima u državi poslao obavijest kada se može primjenjivati izuzeće od primjene zakona. I nabavke su onda krenule, od maski i rukavica do zaštitnih odijela, respiratora i brojne druge opreme.

Jedna od najzvučnijih afera koja se trenutno procesuira u Tužilaštvu BIH jeste ona vezano za preduzeće Srebrena malina i nabavku respiratora u iznosu od 10,5 miliona KM.