Prijeko potrebna sanacija
28

Djelomična zamjena kamenih ploha na Trgu BiH košta gotovo 150.000 KM

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U toku je djelomična sanacija Trga Bosne i Hercegovine u sarajevskom naselju Marijin Dvor, a pokraj kojeg se nalaze neke od najvažnijih državnih institucija, uključujući i Parlamentarnu skupštinu. Cijeli zahvat košta gotovo 150.000 KM.

"U sklopu održavanja pomenutog kompleksa služba je, provodeći svoje redovne aktivnosti, organizovala postupak sanacije Trga BiH tako što je sprovela postupak javnih nabavki u okviru kojeg je raspisala javni poziv za izvođenje radova, odabrala najpovoljnijeg ponuđača s kojim je potpisala ugovor o izvođenju radova u vrijednosti od 147.874,37 KM i istog uvela u poslove na sanaciji Trga BiH", rečeno je iz Službe za zajedničke poslove BiH.

Kako nam je objašnjeno, predmetni radovi spadaju u poslove redovnog održavanja Kompleksa institucija Bosne i Hercegovine na Marijin-Dvoru, a oni u sklopu sanacionih radova podrazumijevaju zamjenu oštećenih kamenih ploha u okviru pomenutog kompleksa.

"Ne radi se o rekonstrukciji pomenutog trga, već se samo izvode radovi na sanaciji određenog broja kamenih ploha koje su vremenom oštećene i potrebno ih je zamijeniti", potvrđeno je za Klix.ba iz Službe za zajedničke poslove BiH.

Potpuna rekonstrukcija Trga BiH izvršena je 2010. godine, a tada su urađene i manje izmjene u odnosu na originalni izgled trga čiji je autor hrvatski arhitekta Dušan Džamonja.