{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đelo Jusić počasni građanin Grada Sarajeva

F
30.10.2013. u 14:19
148
3
Đelo Jusić počasni građanin Grada Sarajeva
148
Đelo Jusić počasni građanin Grada Sarajeva
Đelo Jusić
Nakon usvajanja dnevnog reda na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva jednoglasno je usvojena Odluka o proglašenju počasnog građanina Grada Sarajeva kompozitora Đele Jusića.
To je bio prijedlog zamjenika gradonačelnika Gradimira Gojera, koji je istakao da je Jusićev krunski uradak, komponovanje oratorija „Srebrenički inferno“ rijetko složeno savremeno muzičko djelo kojim je ovjekovječena planetarna tragedija bošnjačkog puka u Srebrenici.

Đelo Jusić se skladanjem počeo baviti 1960. godine kada je i osnovan vokalno-instrumentalni ansambl Dubrovački trubaduri s kojima je obišao svijet.

Komisija za provođenje oglasne procedure dala je preporuku da se za poziciju gradskog pravobranioca imenuje Jasmina Karović, s obzirom na to da "posjeduje bogato iskustvo na imovinskopravnim poslovima".

Tako su vijećnici danas prihvatili ove preporuke kao Prijedlog odluke o imenovanju Jasmine Karović za gradskog pravobranioca, koja je zahvalila gradonačelniku, kao i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva ističući da će ukazano povjerenje sigurno opravdati.

Jedan od njenih najvažnijih zadataka bit će pokretanje postupaka povrata imovine Grada Sarajeva od Kantona Sarajevo i provođenje postupaka uknjižbe imovine Grada Sarajeva.

Također, Turska međunarodna agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) dobitnik je priznanja "Plaketa Grada Sarajeva", a kojim povodom će ovoj agenciji biti uručena Svečana diploma Grada Sarajeva kao izraz zahvanosti za doprinos u očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa u BiH.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana „Park šuma Mojmilo“, što predstavlja inicijativu Općine Novi Grad da bi se stvorile mogućnosti u zoni zaštićenog zelenila na lokalitetu planiranom za rezervoar za vodu, planira izgradnja Međunarodnog kulturnog centra East West Sarajevo.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić najavio je pauzu od 60 minuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: