Odluka Vijeća
0

Djelimično prihvaćena žalba odbrane Hadžibajrića i Karišika, ponovo će se odlučivati o pritvoru

A. Ku.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Kantonalni sud u Sarajevu ponovo će odlučivati o mjeri pritvora za Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića, nakon što je Vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu djelimično uvažilo žalbu njihovih advokata.
Kako je za Klix.ba potvrdio Mirsad Crnovršanin, advokat Elmedina Karišika, nova odluka bi trebala biti donesena u zakonskom roku, odnosno u naredna tri dana.

Naime, Vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu je usvojilo žalbu koju su uputili branioci Karišika i Hadžibajrića zbog bitne povrede odbredaba krivičnog postupka.

Kako nam je kazao Crnovršanin, žalba je uložena jer je prvostepeni sud donio arbitražnu odluku bez da su razmatrani prigovori i dokazi odbrane na ročištu za određivanje mjere pritvora, a u u kojima su istakli sve prigovore, kao i dvostruku primjenu mjere pritvora od dva različita suda.

Vanraspravno vijeće je utvrdilo da sudija za prethodni postupak nije cijenio prigovore i navode odbrane.

Karišik i Hadžibajrić su ponovo uhapšeni u okvoru akcije "Start 2".

Karišik se tereti za organizovani kriminal, davanje dara ili drugih oblika koristi, davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza, zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju i pranje novca.

Hadžibajrić se tereti za organizovani kriminal, pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.