Atrakcija za djecu
46

Djeda Mrazovi vozili bicikle mostarskim ulicama i darivali djecu slatkišima

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U povodu božićnih i novogodišnjih praznika, Biciklistički klub Mostar u saradnji s Udruženjem za promociju biciklizma Hercegovina Bike organizirao je mostarskim ulicama biciklijadu Djeda Mrazova. Šesta je ovo biciklijada tim povodom, a sve je prošlo u jednu lijepu tradiciju koja posebno razveseli djecu.

Biljana Krtalić, sekretar Biciklističkog kluba Mostar, kazala je kako i ove godine organizirala ovu božićnu biciklijadu ili mrazijadu koja lagano već postaje tradicija.

"Okupe se biciklisti, obuku u odijela Djeda Mraza i vozimo cijelim gradom jedan krug, otprilike pola sata. Kroz tu vožnju darujemo najmlađe koje susretnemo uz put slatkišima i tako im izmamimo osmjeh na lice, ali također i odraslima. U ovo pretpraznično vrijeme unesimo jednu pozitivnu atmosferu", kazala nam je Krtalić.

Jedan od učesnika kazao nam je da je u punoj opremi kao pravi Djeda Mraz, samo što nije došao iz Finske, nego iz Norveške.

"Irvase sam ostavio u Podveležju, a došao sam radi ovo naše djece kojoj bi želio sve najljepše. Da se vesele kao što smo se mi veselili kad smo bili djeca", kazao je.

Jedna od poruka današnjeg dešavanja je i promocija biciklizma i zdravog života u svako doba godine, za sve generacije.

Start i završetak biciklijade bio je ispred Zimskog grada, a vozio se krug po cijelom gradu. Ruta je dalje išla pored zgrade Projektant, ulicom Kralja Tomislava, pored zgrade Spajalica, Rondoom, Lenjinovim šetalištem, Španskim trgom, Bulevarom narodne revolucije, preko mosta Hasana Brkića, ulicom Maršala Tita, Carinskim mostom, pored hotela Ero, ulicom Ante Starčevića, vrhom Avenije, ulicom Kralja Tomislava, pored zgrada Projektant do Zimskog grada.