Neće biti ni paketića
0

Djeda Mraza u Sarajevu "pokosila" svinjska gripa

Sarajevo-x.com
U sarajevskim obdaništima djeci se neće dijeliti novogodišnji paketići, a neće biti ni druženja sa Djeda Mrazom. Jedini' Djeda Mraz kaže da su za to odgovorni oni koji imaju 'hatđoze' i ne gledaju ni lijevo ni desno, piše Deutsche Welle.

Fetva je na Djedicu bačena još prvih posljeratnih godina. Ove godine, ovom je simbolu, dobrodušnom Djedici u crvenoj halji, dodata još jedna nepopularna dimenzija. Direktorica sarajevskih obdaništa Arzija Mahmutović, objavila je da u ovim predškolskim ustanovama neće biti podjele novogodišnjih paketića, a kao razlog je navela pojavu nove gripe. Gdje i kada je Djeda Mraz 'fasovao' novu gripu, virus tzv. svinjske gripe, nije objasnila.

U tako 'zaštićenim' obdaništima direktorice Arzije, pojavila se ovih dana salmonela, pa je jedno obdanište već zatvoreno. Sve se pitam hoće li Djeda Mrazu natovariti na leđa i taj grijeh. Takvom zabranom ugrožena je egzistencija jedinog, profesionalnog Djeda Mraza u BiH, Mladena Jeličića Troke, koji već 40 godina donosi djeci iluziju u koju ponekad i sam povjeruje.

Sarajevski Djeda Mraz na CNN-u

"Djeca su ta koja učine da povjerujem kako sam ja stvarno Djeda Mraz“, kazao je Mladen Jeličić i prisjećajući se kako je i u ratu dijelio paketiće: „Prve godine rata sam podijelio igračke koje sam uzeo od Saše i Srđana, djece moje sestre i moje kćerke Mije. Ničim izazvan, obukao sam kostim Djeda Mraza, kao što sam to radio i prije rata i djeci dijelio poklone. Tada je na mene naletio novinar CNN-a i napravio priču“, kazao je Mladen.

No, sada kada je u sarajevskim vrtićima zabranjena podjela paktića Mladenovo pravo na rad je ugroženo.

"Oni su meni udarili na 'kašiku'. To je period godine kad sam ja, isključivo zahvaljujući svom kvalitetu i popularnosti u ovom gradu i državi, zarađivao solidno za život. To je jedan krasan, ali težak posao“, kazao je Troko dodajući kako se uvijek trudio da djeci prilazi pedagoški, jer su ga se ona ponekad bojala.

"Podmukao udrac multietničnosti"

Potez direktorice Arzije Mahmutović, u vrijeme kad se političari dogovaraju ko će zadnji ugasiti svjetlo, predstavlja još jedan podmukao udarac multietničnosti glavnoga grada, u kojem je na snazi i zabrana prodaje svinjetine i točenja alkohola, u nedavno otvorenom tržnom centru BBI u srcu Sarajeva. Poslanik Ivo Komšić u federalnom Parlamentu je upozorio na diskriminaciju u trgovačkom centru BBI i pokrenuo inicijativu za preispitivanje ustavnosti svih ugovora, koje je ovaj centar sklopio sa lokalnim vlastima, budući da se radi o elitnoj lokaciji u glavnom gradu države.

Kako, uprkos novoj gripi, ni jedno obdanište, škola ili fakultet u Sarajevu nisu zatvoreni, rigidna zabrana okupljanja mališana u obdaništima zbog podjele paketića, može se shvatiti jedino kao politička odluka, tako prozirna kad je u pitanju direktorica Arzija Mahmutović, koja već godinama demonstrira vjerski šovinizam, upravo na najmlađim Sarajlijama.

Ljudi sa „hatđozama“, a Djeda Mraz persona non grata

„Meni je Arzija Mahmutović mimo kamere, 'off the record' rekla: 'Ma Troko, bolan, ja sam se uvijek radovala paketićima!' Ovo što kažem, kažem prvi put javno. To je bilo prošle godine, pred emisiju u kojoj su bili brojni gosti“, kazao je Troko i dodaje da takve 'ideje' o zabrani sigurno dolate od onih koji imaju sa strane 'hatđoze'.

"To su one kože na očima konja da, kad su upregnuti, ne gledaju ni lijevo, ni desno, nego samo pravo“, kaže Mladen Jeličić Troko, koji se nadao da će i ove godine zaraditi još koju marku za teško oboljelu kćer Miju.

Kantonalni ministar nauke i obrazovanja, Safet Kešo, baš kao i prošle godine, obećao je da će se provesti anketiranje roditelja, kako bi se utvrdilo da li će biti proslave Nove godine uz Djeda Mraza i paketiće. No, to je bilo samo puko obećanje, piše Deutsche Welle.

Možda je Djeda Mraz kriv i za salmonelu i za… za sve!

Ima li, dakle, ovdje elemenata diskriminacije prema djeci koja baštine tradiciju novogodišnjeg ukazanja Djeda Mraza, koji je prije svega, čini se, simbol milosrđa, dobrote, pravde i utjehe. Djedice koji daje djeci, zavlačeći ruku duboko u džepove njihovih roditelja.

"Takva odluka direktorice Mahmutović nije prvi put donesena. I prošle godine je bilo isto. Suočavamo se sa situacijom u kojoj pojedinci diskriminiraju prava djece i ne snose nikakvu odgovornost. Direktorica Mahmutović je već imala jednu prekršajnu kaznu zbog povrede radne obaveze i donošenja nezakonitih odluka, kad su u pitanju zaposlenici u JU „Djeca Sarajeva“, kazala je Branka Inić, pravnica u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH.