I ove godine ga nema
0

Djed Mraz u Sarajevu i dalje persona non grata

Piše: T. Sekulić
Djed Mraz, čikica kojem se raduju sva djeca na svijetu, i ove godine je izgleda nepoželjan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Iako direktorica Javne ustanove 'Djeca Sarajeva', Arzija Mahmutović, nije pisanim dokumentom zabranila posjetu Djedice, da je on persona non grata svjedoče događaji iz prethodnih godina, ali i najnovije izjave da 'Djed Mraz neće doći zbog svinjske gripe'.

Po svemu sudeći nova gripa je sustigla i dobrog Djeda Mraza. On je zaražen i zbog toga mu je zabranjen dolazak u sarajevske vrtiće.

Izgleda da je ovo jedino logično objašnjenje na izjave uposlenika JU 'Djeca Sarajeva' da Djeda Mraza neće biti jer postoji mogućnost da se djeca zaraze novom gripom.

"Mališani su po cijeli dan zajedno u obdaništima ili su kući s roditeljima, rodbinom... Sumnjamo da će jedna osoba koja dođe sa strane, u ovom slučaju Djed Mraz, donijeti virus nove gripe", kazao je roditelj djeteta koje ide u jedno od obdaništa JU 'Djeca Sarajeva'.

"Svim roditeljima koji žele da njihova djeca dobiju novogodišnje paketiće to treba i omogućiti i smatramo da to neće biti problem", kazao je za Sarajevo-x.com Sretko Žmukić, stručni saradnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja KS.

"To da Djed Mraz ne može posjetiti sarajevske vrtiće zbog nove gripe nije relevantan argument i sama zabrana predstavlja kršenje Konvencije o ljudskim pravima", kazala je za Sarajevo-x.com majka djeteta iz obdaništa 'Leptirić'.

Da je nemoguće da nadležni iz JU 'Djeca Sarajeva' zabrane dolazak Djeda Mraza zbog nove gripe za Sarajevo-x.com potvrdila je i Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH.

"Nisam čula da je ta odluka o zabrani dolaska Djeda Mraza zvanična i o tome možemo diskutovati samo ako postoje zvanične odluke. Ipak, postavlja se pitanje koja institucija je nadležna da zabrani okupljanja zbog nove gripe. U svakom slučaju sve donesene odluke moraju biti u najboljem interesu djeteta. Nadležno ministartsvo zdravstva, može zabraniti okupljanje djece ukoliko postoji opasnost od širenja zaraze, no direktorica obdaništa to ne može učiniti. Moraju se ispoštovati prava zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta i ako roditelji odluče da je u najboljem interesu djece da se organizije takva proslava ona mora i biti održana", kazala je Jasminka Džumhur.

Povodom ovoga oglasila se i Socijaldemokratska partija BiH koja je prošle godine u Sarajevu održala i proteste zbog zabrane dolaska Djeda Mraza u sarajevske vrtiće.

U saopštenju upućenom medijima oni su postavili pitanje direktorici Arziji Mahmutović: 'Da li je sva ova „nategnuta“ priča o zabrani Djeda Mraza zbog, navodno, mogućeg širenja zaraze gripom, samo plašt kojim se želi prikriti mnogo prisutniji i ozbiljniji problem - prisutna epidemija zaraženosti salmonelom i evidentirani veliki broj oboljele djece koja pristižu na zarazna odjeljenja sarajevskih zdravstvenih ustanova?'

"Direktorica Mahmutović, izgleda, nije svjesna da je, za razliku od svevremenog Djeda Mraza, njen mandat ograničen i da je, hvala slovu zakona, pri kraju. Istina je da je njeno dosadašnje upravljanje vrlo često bilo predmet kritika i osporavanja javnosti i da je njeno prisustvo u medijima, uglavnom, bilo u negativnom kontekstu. Sve vrijeme smo bili svjesni da su ona, a i nadležni kantonalni ministar Safet Kešo, samo poslušni eksponenti jedne ružne i prljave politike koja nastoji, nazadnim odgojem i 'trovanjem' najmlađih, iz naše budućnosti izbrisati sve vrijednosti i blagodati življenja po stoljetnim sarajevskim principima, u kojima su, iznad svega, bili multietičnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost", navodi se u saopštenju SDP-a.

Odgovore na brojna pitanja od direktorice Arzije Mahmutović, naravno, nismo mogli dobiti, jer kako kaže 'ne želi davati izjave za portal Sarajevo-x.com s obzirom da se tu o njoj pišu samo neistine'.