Udruženje "Obrazovanje gradi BiH"
38

"Djecu slati na ekskurzije u Mostar, Neum, Trebinje, Jajce..."

Klix.ba
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" je uputilo apel Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo da djecu zbog teške materijalne situacije šalju u neke od prelijepih gradova BiH.

Ovih dana se Udruženju "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" obratilo više roditelja sa zahtjevom da Udruženje pomogne plaćanje ekskurzije djeci sa 650 KM.

"Nama, u Udruženju, je neprimjereno da u teškoj materijalnoj situaciji škole organizuju ekskurzije van Bosne i Hercegovine, a da djeca nisu nikada bila npr. u Bihaću, Jajcu, Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Neumu, Trebinju...", navodi se u saopštenju Udruženja OG BiH.

Iz tih razloga apeluju na Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i drugih kantona u Federaciji BiH da u okviru svojih nadležnosti, usmjere škole na planiranje i organizovanje ekskurzija na teritoriji Bosne i Hercegovine i to iz najmanje dva razloga: da djeca upoznaju historijske, kulturne i privredne vrijednosti sopstvene države i da troškove ekskurzije svedu na nivo kako bi ih mogli platiti oni sa minimalnim primanjima.

"U narodu je uvriježena misao – upoznaj svoju zemlju da bi je više volio", navode iz Udruženja.