BiH
0

Dječja ambasada i roditelji djece nestale u Italiji započeli s protestima

NINA/Sarajevo-X
Pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su, u organizaciji Dječje ambasade Međaši, započeli mirni protesti pod nazivom «Gdje su naša djeca», a koji se odnose na 46-ero djece evakuirane 1992. iz ratnog Sarajeva u Italiju.

Djelatnici ambasade i roditelji nestale djece okupljat će se pred zgradom Predsjedništva BiH sve dok državna tijela ne upute protestnu notu italijanskoj vladi da dostave adrese spomenute djece.

«Danas počinjemo s uznemiravanjem države koja nas uznemiruje već 12 godina. Pitanje je gdje su djeca i ko ih je prodao Italijanima i za to će članovi Predsjedništva svaki dan dobiti po jednu igračku da se igraju umjesto naše djece», izjavio je novinarima Duško Tomić, prvi čovjek Dječje ambasade.

Tako je članovima Predsjedništva danas uručen pokisli klokan, a sutra će dobiti plišanog miša. Osim toga, predana im je poruka s pitanjem: «Gdje su djeca?» i to na zelenoj, plavoj i crvenoj podlozi, kao i Konvencija o zaštiti dječjih prava.

«Svaki dan ćemo ostavljati po jedan cvijet na Trgu djece Sarajeva. Nadamo se da će i oni barem jednom obići Trg djece i položiti po ružu za svu nestalu djecu. Mi ne tražimo samo djecu u Italiji, mi tražimo i 1.600 nestale djece u Srebrenici. Bojim se da tijela vlasti šute zato što su radili na tome da djeca nestanu», rekao je Tomić.

Država, kako je kazao Tomić, nije ništa uradila da sazna barem jednu informaciju o boravištu djece u Italiji.

Iako se radi o djeci iz sarajevskog Doma za nezbrinutu djecu «Ljubica Ivezić», nijedno dijete nije ostalo uskraćeno za roditeljsko brigu, dok je, kako tvrdi Tomić, italijanski sud djecu tretirao kao siročiće i time proveo i okončao proceduru za njihovo usvajanje. Istovremeno, italijanska vlada je spremna vratiti svu djecu koja su psihosomatski oboljela.

«Italijani su mi nudili veliki novac da potpišem papir da djeca ostanu. Neko je očigledno potpisao i dobio novac. Nećemo odustati i tražit ćemo adrese sve naše djece iako je još svega njih 15 maloljetno. Tek kada ih nađemo, moći ćemo saznati što se s njima zapravo događalo», dodao je Tomić.