Ilidža
0

Dječiji neurolozi o umrežavanju dijagnostičkih kapaciteta zemalja u regiji

FENA
Visokosofisticirane i skupe dijagnostičke metode jedan su od glavnih razloga zbog kojeg dječija neurologija u BiH nije na zavidnom nivou, a način da se doprinese njenom razvoju i efikasanije pomogne pacijentu jeste umrežavanje dijagnostičkih kapaciteta zemalja u regiji.

Neurolog dr. Smail Zubčević kazao je Feni da je ponajviše zbog toga i organiziran skup dječijih neurologa koji je danas počeo na Ilidži kod Sarajeva, a osim ovdašnjih prisustvuju mu neurolozi iz zemalja jugoistočne Evrope i Evroazije.

Doktor Zubčević, koji je i predsjednik Organizacionog odbora skupa dječijih neurologa, naglašava da će sa skupa biti upućen zahtjev nadležnim ministarstvima svih nivoa za izradu bazične dijagnostike nakon čega bi se, na konkurentan način, BiH mogla umrežavati s ostalim državama.

Od tog dvodnevnog skupa naurologa očekuje se dogovor vezan i za edukaciju ovdašnjih stručnjaka u razvijenim centrima, a i to bi trebalo da doprinese rješavanju ili bar umanjenju problema u tretmanu djece s neurološkim oboljenjima i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

Naglašavajući značaj regionalnog umrežavanja dijagnostičkih kapaciteta doktor Zubčević ističe da ni mnogo razvijenija područja od BiH kao npr. SAD, koji ima jednu od najbogatijih ekonomija na svijetu, nema kompletnu dijagnostiku u svakoj od država, te nalazi za slučajeve putuju s kraja na kraj kontinenta.

Po stopi obolijevanja djece od neuroloških poremećaja, BiH ne odudara od zemalja okruženja, ali postotak uspješno dijagnosticiranih pacijenata je nešto čime, kazao je dr. Zubčević, BiH ne može biti zadovoljna.

Dječija neurologija kao posebna medicinska disciplina relativno je mlada u odnosu na druge oblasti medicine, a u BiH se razvija u posljednjih oko 20 godina. Najčešće vrste neuroloških poremećaja kod djece su razne vrste epilepsija od kojih su neke vrlo teške za dijagnosticiranje, ukoliko u etiologiji utječu genetski faktori, a bilježe se i slučajevi neuromišićne bolesti kod djece.