{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dječiji doplatak ne isplaćuje pet kantona

S
19.5.2009. u 10:36
0
0
Dječiji doplatak ne isplaćuje pet kantona
0
Dječiji doplatak ne isplaćuje pet kantona
U ped od deset kantona u Federacije BiH ne isplaćuje se dodatak na djecu u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom FBiH.
Doplatak se ne isplaćuje u Unsko-sanskom, Livanjskom, Posavskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom, potvrđeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Prema istom izvoru, razlog zbog kojeg se u polovini FBiH ne isplaćuje tzv. dječiji doplatak je nedostatak sredstava za tu namjenu u kantonalnim budžetima, kao i sadašnja struktura i sistem socijalne i dječije zaštite u ovom entitetu.

Da bi porodice u FBiH ostvarile pravo na dječiji dodatak potrebno je da opštinskim centrima za socijalni rad dostave mnoštvo raznih dokumenata zbog čega većina njih odustane, a jedan od uslova za ostvarenje prava na ovu naknadu jeste da porodica ne posjeduje automobil.

Radi poboljšanja dječije zaštite resorno federalno ministarstvo predložilo je prednacrt zakona o zaštiti porodice sa djecom koji je povučen iz procedure zbog nedostatka sredstava u budžetu FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: