90 djece
259

Dječiji dom Bjelave: Simbol Sarajeva obilježio 118. rođendan u znaku ljubavi i topline

FENA
(Foto: N.G./Klix.ba)
Sarajevski Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama danas je priredbom štićenika obilježio 118 godina od osnivanja.

Uposlenici ovog doma brinu o 90 djece koju pokušavaju odgojiti da nakon punoljetstva mogu brinuti o sebi i donositi pravilne odluke.

Gošća na obilježavanju godišnjice bila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović koja je kazala da je ovaj dom simbol Sarajeva koji djeci bez roditeljskog staranja pruža toplinu i ljubav.

"Ministarstvo će i dalje raditi da ovoj djeci bude lijepo, da osjete ljubav, toplinu, da se školuju i da budu samostalni kada izađu", rekla je Dautbegović.

Najavila je novi projekt u okviru kojeg će djeca iz doma, ukoliko žele, moći odrastati u hraniteljskim porodicama.

Odgajateljica Behka Hrvat novinarima je kazala da je zadovoljna radom Doma, naglašavajući da je prošle godine otvoren prihvatni centar koji je sigurno mjesto za djecu gdje se na adekvatan način rješavaju njihovi problemi, pruža im se zdravstvena i socijalna usluga i uključuju se u školski sistem.

"Djeca dolaze sa raznim životnim pričama u prihvatni centar, gdje se adekvatnim pristupom pokušava pomoći da aktivno kreiraju svoj život", rekla je Hrvat.

Izdvojila je i projekt ''Kuća za mlade'' koja je dislocirana jedinica s kapacitetom osam mladih, koji se pripremaju za samostalan život.

"Njima tražimo zaposlenje i omogućavamo nastavak školovanja, ako žele" navela je Hrvat.

Cilj im je da ove godine otvore dnevni centar za djecu pod rizikom od razdvajanja, za djecu koja su prošla kroz prihvatni centar, koja su vaspitno zanemarena i djecu koja su u prosjačenju.