{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dječija prava danas, dječija prava nekada"

S
18.11.2009. u 14:28
0
0
"Dječija prava danas, dječija prava nekada"
0
"Dječija prava danas, dječija prava nekada"
Održan je okrugli sto o temi "Dječija prava danas, dječija prava nekada" povodom obilježavanja 20 godina Konvencije o pravima djeteta u organizaciji UNICEF-a.
Roditelji i djeca su diskutovali o dječijim pravima prije Konvencije i u kojoj mjeri su djeca i njihova prava zaštićena danas.

O svojim iskustvima, odrastanju i dječijim pravima govorile su poznate ličnosti Bosne i Hercegovine poput Vedrane Seksan, Rubine Čengić, Mirsada Abdagića Kiketa kao i mnogi drugi roditelji ali i djeca koja su aktivno učestvovala u raspravi i iznosila svoje stavove i mišljenja o dječijim pravima danas.

"Smatram da je ovaj okrugli sto bio dobra ideja jer je uvijek dobro razgovarati i razmjenjivati mišljenja. Voljela bih da problemi i činjenice o kojima smo govorili danas animiraju mnoge ljude da se aktivno uključe u zaštiti i sprovođenju dječijih prava i da počnu mijenjati stvari u svom najbližem okruženju, jer jedino tako možemo postići veće efekte“, istakla je Vedrana Seksan

Konvencija o pravima djeteta predstavlja univerzalni standard koji služi za izgradnju boljeg svijeta, svijeta u kojem će interesi djeteta biti briga svih nas. Organizacijom okruglog stola UNICEF je želio pružiti priliku roditeljima i djeci da razmjene svoja iskustva, da kažu svoje stavove vezane za dječija prava kako bi sumirali kakva je situacija bila nekada a kakvo je stanje danas, nakon 20 godina od usvajanja Konvencije.

Roditelji i djeca su diskutovali o tome da li djeca poznaju svoja prava i da li uče o tome u školi, o obrazovanju, o nasilju nad djecom i među djecom, o slobodi izražavanja, nediskriminaciji i drugim dječijim pravima.

UNICEF u BiH sarađuje sa partnerima iz institucija vlasti i nevladinih organizacija kako bi se promovisao značaj dječijih prava kao i da bi se izgradili ili ojačali sistemi koji će podržati njihovu realizaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: